De enige drijvende kracht achter “Crown on the head of a king of mud”, mijnheer Daniel Cornejo, u mogelijks bekend van poppy hitmachines zoals Hermit, Vual, Akasha, Sadisme, Nekrohex, Temple Ash, Dekagram en anderen – heeft het op onze gemoedsrust gemunt en de brave man is allerminst van plan half werk te leveren. Wat je hier krijgt is een EP van op de kop vijftien minuten, een gruwelijk misbaksel dat in theorie uit gelijke derden noise, hardcore en death metal bestaat, maar in de praktijk ook gastheer blijkt voor heel wat invloeden uit de meest gure, mensonterende hoeken van ons auditieve spectrum. De riffs die op de title track af en toe hun lelijk gelaat durven tonen, zijn niet zomaar gemakkelijkheidshalve onder de hardcore punk of deathmetalnoemer thuis te brengen, ze zijn gedrenkt in een smerige, overrijpe saus van sludge, crust, grind en meer van dat zoets. De ruwe noise die dan weer de hoofdmoot van “Disassembling morality” mag wezen, zou vakpionier Merzbow zonder enige twijfel doen blaken van de trots. Wat ongebreidelde haat en frustratie betreft, gevoelens waarvan D. Cornejo klaarblijkelijk doordrongen is, mag de modale fan ook gerust op twee oren slapen. Cornejo weet zijn woede op zo’n manier te verhalen dat het bijna geruststellend wordt voor de luisteraar, die enigszins opgelucht tegen zichzelf kan mompelen dat het eigenlijk allemaal nog wel best meevalt. 

Af en toe bots je op een release die je, ook al ben je een zelfverklaarde ervaren rot in het spectrum, moeiteloos omver blaast. “Crown On The Head Of A King Of Mud” is zo’n plaat, Human Failure is zonder tegenspraak zo’n band. De instrumenten, de vocalen, alles lijkt bijna hyperpop-gewijs in overdrive te staan, met sensoren die volcontinu in het rood staan en intentioneel overstuur klinken – en soms is dat net genoeg. Meer nog, soms is dat exact wat we nodig hebben. 

JULES: 81/100

Human Failure – Crown on the head of a king of mud (Sentient Ruin Laboratories – 2021)
1. Poison ideals
2. Crown on the head of a king of mud
3. Disassembling morality
4. Your hope is a noose
5. All fall