Hrafn aka Dominus laat nog eens van zich horen. De Engelse blackmetalmuzikant passeerde hier al menig keer met releases van o.a. Thy Dying Light, Morte Lune, Úlfarr en Nefarious Dusk. Van die laatste namen we in 2019 diens debuut langspeler “The wanderer of the cold north” onder de loep. Nu keren Hrafn en drummer Azrael terug met een self-titled opvolger, opnieuw via het Duitse Purity Through Fire, die hun schouders onder tal van releases van Hrafn zetten. “Cumbrian black metal” dopen de heren hun muzikale uitspattingen daar hun zwartmetaal beïnvloed wordt door de regio Cumbria in het noordwesten van Engeland, maar ook Transsylvanië wordt geëerd in drie van de tien nummers. Er werd in het verleden zelfs al een EP volledig gewijd aan deze historische regio die een groot deel van het huidige noorden en westen van Roemenië beslaat.

Vergeleken met de voorganger vallen ons enkele zaken op. Daar waar “The wanderer of the cold north” op een klein uur afklokte, zit het nieuwe verhaal er na een dik half uur al op. Bovendien blijven de heidense toetsen en heldere gezangen die de atmosferische black metal van extra kruiding voorzagen nu achterwege. Nefarious Dusk koos deze keer voor traditionele black op grootmoeders wijze volgens een oerdegelijk, ongecompliceerd basisrecept uit de jaren ’90, enkel voorzien van een sporadisch en subtiel vleugje toetsen en met iets meer nadruk op een wat agressievere rock ’n roll attitude, hoewel een atmosfeer van lang vervlogen tijden voelbaar blijft in het ijzige riffwerk. Een nummer als “Fallen kingdom” bevat qua riffs wat mij betreft enkele knipogen naar het mid-tempo werk van een Marduk. De rauwe maar heldere en ademende productie is trouwens uitstekend te noemen en de basgitaar is hoorbaar aanwezig.

Kortom: Nefarious Dusk heeft een degelijke plaat geschreven voor wie zijn black metal liefst zo traditioneel mogelijk consumeert. Niets meer, niets minder. Ik lust het wel.

JOKKE: 80/100

Nefarious Duk – Nefarious dusk (Purity Through Fire 2021)
1. Cold shadows over Transylvania – Part II
2. Nefarious dusk
3. In the shadows
4. Master of the night
5. Fallen kingdom
6. Nefarious dusk II
7. Cold shadows over Transylvania – Part III
8. Twisted thorns
9. Cold shadows over Transylvania – Part IV
10. Shadows of dawn