Rond de jaarwisseling liet het Zweedse Hinsides voor het eerst van zich horen middels een split met de gelijkgestemde zielen van Monstraat. Nu is het tijd voor het debuut getiteld “Under Betlehems brinnande stjärna” waarvoor Google Translate niet nodig is om te weten waar die voor staat.

Voor wie het nog niet wist, Hinsides is het éénmansvehikel van M.A. van het geweldige Ultra Silvam. De vlijmscherpe zwarte lijn van de twee nummers die op de split te horen waren, wordt in de zes nieuwe composities (“Macabre” is een cover van Samhain) doorgetrokken. De sound is nóg scheller, scherper en penetranter dan voorheen wat het aanvankelijk moeilijk maakt om de muzikale kwaliteiten van Hinsides goed naar waarde te kunnen inschatten. Er zullen immers best wel goede riffs passeren, maar die komen niet ten volle door – en zeker niet in de supersnelle passages – wegens de gekozen krakende productie. In een wat tragere song als “Genom döden återfödt” of het titelnummer valt het beter mee. Ook het snelle drumwerk verzand volledig in de sonische geluidsaanval die als vlijmscherpe scheermessen op je trommelvliezen aanvoelt. De Samhain cover valt na de twee mid-tempo songs niet uit de toon, maar daarna is het middels “Skymningsfärd” terug rammen blazen op kruissnelheid. “Frälst i dödsstöten” zorgt voor een héél kortstondig orgelintermezzo waarna afsluiter “På jordelifwets sorgetåg” ons met enkele flitsende gitaarsolo’s alweer een laatste mokerslag toebrengt. Na een luttele 27 minuten is het dan ook al over and out. Langer hoeft ook niet in dit geval als we heel eerlijk zijn, want de scherpe productie vraagt veel van je gehoor.

Je raadt het al maar de vitriole sound maakt het wat mij betreft niet optimaal genieten van “Under Betlehems brinnande stjärna“. Maar ik veronderstel dat M.A. niets anders voor ogen had.

JOKKE: 70/100

Hinsides – Under Betlehems brinnande stjärna (Shadow Records/Regain Records 2021)
1. Afsägelserit
2. Genom döden återfödt
3. Under Betlehems brinnande stjärna
4. Macabre (Samhain cover)
5. Skymningsfärd
6. Frälst i dödsstöten
7. På jordelifwets sorgetåg