Wie Deense black zegt, komt, naast Amor Fati en Iron Bonehead, al snel bij het eveneens Deens Nattetale uit. Ze verzorgden reeds nieuwe releases en heruitgaven van o.a. Blodfest, Fanebærer, Jordslået, Skinliv, Seiðr en Skravl. Met Krigstjørn brengen ze een nieuwe naam uit hun vaderlandse blackmetalscene onder de aandacht.

Liv, død og mellemvejen” (‘Leven, dood en de weg ertussen“) is het eerste teken van leven van Krigstjørn, een (voorlopig nog) anoniem trio. Het drietal schotelt ons zes nummers voor die een dik half uur garant staan voor wervelende melodieuze black metal die meer dan eens mid-tempo vertolkt wordt, hoewel ook snellere passages zeker niet gemeden worden. Opener “Bevokset I arme og ben” zet niet alleen op groovende riffs in maar laat eveneens een streep keyboards horen om het melodische karakter nog wat extra in de verf te zetten. De zang schippert wat heen en weer tussen standaard blackmetalgekrijs en semi-raspende zang die een heroïsche noot toevoegt. Naar het einde toe worden de gitaarakkkoorden enerzijds wat meer punky (iets wat wel meer Deense bands hebben) maar ook meer disharmonisch.

Het titelnummer laat het tempo aanvankelijk zakken en ook hier is ruimte voor subtiel ondersteunend toetsenwerk, maar naarmate de song vordert komt er meer schwung in en mag het gaspedaal ingedrukt worden. Het wat langere “Livets løfte” volgt min of meer hetzelfde stramien maar de pieken en dalen liggen verder uit mekaar gedurende de zes minuten die het nummer innemen. “Ben for ben” doet het vervolgens in de helft van de tijd en combineert opzwepende riffs en ritmes met opruiende samenzang. Het navolgende “Dødens frelse” heeft naast fantastisch gitaarspel ook voldoende peper in de reet om de armen en benen op los te zwieren. Na deze snellere songs volgt met de negen en een halve minuut durende afsluiter “Møllesang” een epos waarin het tempo terug iets gematigder is en de toetsen wederom van stal gehaald worden. Maar daar de heren dynamiek belangrijk lijken te vinden valt er toch nog heel wat te beleven in deze sterke afsluiter.

Krigstjørn levert erg degelijk werk af op “Liv, død og mellemvejen“. De nummers zitten goed in mekaar en de melodieën zijn pakkend. De productie is organisch, wat altijd een voordeel is, maar misschien ietwat aan de droge kant. Een streepje keyboards en de heldhaftige vocalen die links en rechts in de strijd gegooid worden, zorgen bij momenten voor een epische toets. Fans van Fanebærer, Jordslået, Skinliv of Skravl kunnen (sorry moeten!) toehappen!

JOKKE: 81/100

Krigstjørn – Liv, død og mellemvejen (Tour de Garde/Nattetale 2021)
1. Bevokset I arme og ben
2. Liv, død og mellemvejen
3. Livets løfte
4. Ben for ben
5. Dødens frelse
6. Møllesang