Het Finse duo Ondfødt is met “Norden” aan zijn derde langspeler toegekomen. De albumtitel dienen we niet verder te verklaren want die spreekt voor zich en ook het prachtige coverontwerp van de hand van Ronarg (Ars Veneficium, Antzaat) laat niets aan de verbeelding over. Voorganger “Dödsrikets kallelse” uit 2019 was een prima plaat waardoor we de Finnen misschien wel de beste band van Immortal Frost Productions vinden. Benieuwd of ze de kwaliteit van die plaat kunnen doortrekken.

Stilistisch gezien horen we alvast geen wereldschokkende veranderingen ten opzichte van de voorganger. Het duo Owe Inborr (zang, drum en basgitaar) en gitarist Juuso Englund (beiden ook actief bij die andere Immortal Frost Productions band Dispyt) blijkt nog steeds een voorliefde te hebben voor black metal die het midden houdt tussen de Finse, Noorse en in mindere mate Zweedse school en opgesmukt wordt met invloeden uit thrash en rock ’n roll. Dit houdt in dat er voldoende dynamiek is qua drumritmes en tempo’s en ook gitaarsolo’s maken af en toe zoals in “Han bor i skuggona” of het rockende “Gifti från Tadjin” deel uit van de bouwcomponenten van de negen songs. Deze zijn van de hand van de Zweedse gitarist Jakob Björnfot (Kvaen, Autumn Death, ex-The Duskfall). Als verrassingselement valt de razernij in opener “Höstdröm” en “Natten” even abrupt stil voor een akoestisch intermezzo.

Op de label bandpagina spreekt de band over rauwe black metal maar door de knallende sound die Ondfødt zich aanmeet, is dit heden ten dage een vlieger die niet echt meer op gaat. Er lopen immers heel wat meer rauwere bands op deze aardkloot rond. Gemiddeld genomen duren de songs deze keer wat langer, zo toornen “Mörkri“, dat zich van een traditionele agressieve rampestamper ontpopt tot een heerlijk melodieuze song, en de stevige afsluitende titeltrack boven de zesminutengrens uit. Dit geeft wat meer speelruimte voor epische ontplooiingen. Liefhebbers van vlammend tremologitaarwerk komen met “Ti dödas viso” en “Natten” dan weer ruimschoots aan hun trekken. Wanneer het duo resoluut voor groove kiest, blijft een knipoog naar Horned Almighty voor de hand liggend, zeker door de pompend zware basgitaar.

Norden” is een erg degelijke opvolger voor “Dödsrikets kallelse” geworden. Ondfødt verdient dan ook best wat meer aandacht. Binnenkort leest u hier meer over deze band.

JOKKE: 84/100

Ondfødt – Norden (Immortal Frost Productions 2021)
1. Höstdröm
2. Höstfurstin
3. Han bor i skuggona
4. Gifti från Tadjin
5. Fyri do dör
6. Mörkri
7. Ti dödas viso
8. Natten
9. Norden