Liefhebbers van traditionele duivelsprijzende black metal verenigt u! En geef Gallows debuut “66 black wings” instant een luisterbeurt. Als je net zoals multi-instrumentalist Lord Elzevir en schreeuwlelijk Mouth of Greed een afkeer hebt van al wat binnen black metal naar moderniteiten of hippe trends ruikt, zit je met deze release drie kwartier lang gebeiteld. De gotisch aanvoelende coverfoto is trouwens geniaal in al zijn clichés! Het lijkt wel alsof het gezelschapsspel Spookslot tot leven komt.

Dat het uit Salem, Massachusetts afkomstige duo, dat verder nog actief is bij Doldrum en I’m In A Coffin, zich, naast de heksenprocessen waarvoor hun thuisbasis gekend is, heeft laten inspireren door oudgedienden als Darkthrone en Mayhem zullen de heren zelf niet ontkennen, maar we ontwaren in Gallow´s sound ook de nodige old-school metalinvloeden of elementen die aan een Oostblokband als Master’s Hammer doen denken. De in “Blood spells to forest speed” opduikende kerkbel voegt, net als subtiele keyboardaanslagen en spookachtige klavecimbelgeluiden in “Come and see“, een lekker archaïsch en gotisch element toe. Wie de acht nummers grondig beluistert, zal tevens constateren dat Lord Elzevir best weet hoe hij pakkende riffs en welgestructureerde songs moet schrijven. De “66” uit de albumtitel verwijst trouwens naar het aantal riffs dat er op deze plaat te horen valt. Zanger Mouth Of Greed bedient zich van een manische aanpak aan zangstijlen. Zo horen we naast het typische blackmetalgekrijs ook het opera-achtige gekreun dat Attila typeert en de grimmige monotone aanpak van een Abbath. Beide heren weten duidelijk het beste in elkaar naar boven te halen.

66 black wings” is een debuut om trots op te zijn en waar de passie van deze twee muzikanten voor traditionele OSBM vanaf druipt. Voel je je aangesproken door deze review? Geef deze plaat dan zo snel mogelijk een luisterbeurt. Hail Gallows! Hail riffs and rot! Hail bats and beer!

JOKKE: 86/100

Gallows – 66 black wings (Katafalque 2021)
1. Roots twisted in sixes
2. Ulisa’s wreath
3. Blood spells to forest speed
4. The infernal plateau of night
5. The saturn chalice below
6. Blight of new Eden
7. Come and see
8. 66 wings for the 9 kings