Oorlog, strijdlust en eeuwenoude conflicten is waar het bij Vrexiza om draait, of het nu om conflicten tussen Germaanse stammen en het Romeinse Rijk, de Napoleontische Oorlogen of WO II gaat, maakt daarbij niet uit. Benieuwd zijnde naar de betekenis van de bandnaam, ging ik aan het googelen. Veel resultaat leverde dat niet op tenzij een verwijzing naar een moeras in de buurt van de stad Marathon. Vermits de Slag van Marathon van 490 vóór Christus (de beslissende veldslag die de Eerste Perzische Oorlog beëindigde en de eerste poging van de Perzen was om de Griekse stadstaten bij het rijk te voegen) perfect in de oorlogsthematiek past, lijkt deze verklaring me nog wel aannemelijk.

We hebben hier met een nieuwe band van doen die in het Canadese Toronto in 2019 opgestart werd door het trio J., A. en M. In hun thuisbasis is er naar eigen zeggen – in tegenstelling tot bv. Quebec – een tekort aan goede underground black metal waardoor de nood ontstond dit gat te dichten. Afgelopen februari verscheen een eerste demo die nu ook door Signal Rex op tapeformaat vereeuwigd wordt. En ik kan hen geen ongelijk geven.

Inspiratie haalt het trio uit de oude Franse, Oekraïense en Finse scenes want met moderne black metal hebben de heren weinig affiniteit. De vier nummers werden live ingeblikt, maar klinken niet zo rauw of ongepolijst als je zou verwachten. Op basis van het stekelige bandlogo verwachtte ik me immers aan een veel woestere, bestiale en ongepolijste sonische aanval die aan hoge snelheid op ons zou afgevuurd worden. Maar dat valt dus eigenlijk best wel mee. Opener “Iron spectres” bevat wel enkele blastbeatpassages maar een nummer als “Hürtgenwald” is dan weer veel gematigder van tempo en bevat heerlijke basloopjes. Ongeacht de snelheid waarmee de drummer de songs voortstuwt, is er altijd plaats voor melodieën die variërende gemoedstoestanden van grimmige vastberadenheid, angstaanjagende wanhoop en verschrikkelijk verdriet vertegenwoordigen. Ik lees links en rechts dat het krachtige drumwerk aan bestiale black metal refereert, maar dan ben ik het totaal niet mee eens daar de drummer eigenlijk nooit ééndimensionaal op zijn snaredrum zit te hakken en best de nodige finesse en dynamiek in zijn drumspel steekt. Een nummer als “Hürtgenwald” staat in elk geval mijlenver verwijderd van wat in mijn handboek als “bestial war metal” gedefinieerd staat en zelfs voor een up-tempo stamper as “Corpses of fervor” geldt dat ook. “Vanitas I” is opnieuw mid-tempo van aard wat bewijst dat Vrexiza zeker niet puur voor blitzkriegaanvallen kiest maar ook een slepende uitputtingsslag niet uit de weg gaat.

Prima demo van een band om in’t oog te houden!

JOKKE: 80/100

Vrexiza – Vrexiza (Signal Rex 2021)
1. Iron spectres
2. Hürtgenwald
3. Corpses of fervor
4. Vanitas I