En voor u, meneer – mag het wat rauwer zijn? Deze tweekoppige dragonder maalt niet om je voorkeur voor gepolijste gitaren en een indrukwekkend gladde productie, en dat steken ze uiteraard ook niet onder stoelen of banken. Laat het feit dat de Portugese Hate Fanatics sinds kort nog maar met twee actief zijn onder de Ruach Raah banner vooral niet het idee geven dat er water bij de wijn wordt gedaan: als we Signal Rex mogen geloven betreft het hier hun smerigste wapenfeit tot op heden.

Onderstaande genoot destijds vooral van hun split met het wederom Portugese Wømb, “Perpetual commitment to death”, en bij de eerste luisterbeurten valt op hoe “Misanthropic Wolfgang” eigenlijk behoorlijk gelijkaardig van start gaat: “Ceremonial flagellation” (nee, dit heeft niets te maken met de overeenkomst tussen titel en het ontwerp van de hoes) klinkt herkenbaar. Doorheen de langspeler drijft Ruach Raah, ofte Evil Spirit in het Hebreeuws, het tempo gestaag op, hoewel de band naar goeie gewoonte stevig met zijn voeten in een verlepte poel van d-beat en crust/punk blijft staan – zij die op daverende blastbeats wachten blijven dus tegen wil en dank op hun honger zitten. Na enkele luisterbeurten valt op dat de soms dodelijke herhaling hier en daar te ver wordt gedreven, een welbekend risico voor zij die goud in de Olympische discipline ‘rauwe sound produceren’ ambiëren. Over de riffs en de klanken die de gitaren in kwestie op “Misanthropic Wolfgang” voortbrengen: denk aan grauwe dissonantie en door een blinde haat jegens de mensheid verteerde klanken die alsnog schrikwekkend catchy kunnen zijn – zoals het echte crust punkers betaamt. De plaat klinkt op zijn 31 minuten speeltijd met momenten zo opzwepend en energiek dat je luidkeels het huis van je buren wil binnenbreken om de arme stakkers meedogenloos te kelen – en op andere momenten durft je aandacht dan weer even te wanen. Is Ruach Raah het sterkst op korte uitingen van de EP of split-variant? Dat laten we je even helemaal zelf beslissen.

Jules: 79/100

Ruach Raah – Misanthropic Wolfgang (Signal Rex 2021)
1. Ceremonial flagellation
2. Bones return to soil
3. Luciferian legions
4. Misanthropic Wolfgang
5. Filthy spirit underground
6. Scythe of human generis
7. Skulls cracked
8. Inhale the smokes ov hate
9. Satan my master