De naam Pâlemort deed hier niet meteen een kerkbel rinkelen, maar het enthousiasme van New Era Productions omtrent deze release deed me de oren spitsen. En gelijk hebben ze, want deze Canadezen weten maar al te goed hoe ze op debuut “Tour du nord” – eerder verschenen al een demo en split met Curved Blade – aanstekelijke second wave black metal moeten brengen waarbij het keyboard geen verguisd instrument is.

Op zich zijn de lovende woorden van New Era niet zo verwonderlijk daar ze met acts als Vaal, Kastijder of Gärgäntuäh gelijkgestemde muzikale zielen in huis hebben. The Specter verzorgde trouwens de old-school grafische vormgeving van “Tour du nord“. Zanger/gitarist/keyboardspeler Pâlemort en zijn kompanen Salace (basgitaar) en Marchenoir (drums) lijken mentaal ergens halfweg de jaren ’90 te zijn blijven vaststeken. We moeten daar trouwens niet flauw over doen. Er mag de dag van vandaag nog zo veel goed spul uitkomen, die mysterieuze jaren ’90 blijven voor het gros van de blackmetalliefhebbers het gouden era.

Na een akoestisch intro volgt de sound waarvoor we zo’n zwak hebben: organisch ingeblikt zwartmetaal, meermaals onstuimig qua tempo, maar soms ook episch slepend, met grimmig doch melodieus gitaarspel, gepassioneerd gekrijs en fantasierijke monumentale toetsen die het geheel een dodelijk mysterieus aura uit lang vervlogen tijden aanmeten. Geen dissonante verstikkingen of technische capriolen, maar songs met een kop en staart en herkenbare melodieën die vanaf de eerste luisterbeurt blijven plakken. Deze mysterieuze horde leeft in of nabij de Laurentiden, een gebergte in het zuiden van de Canadese provincie Quebec, maar de sound van het trio wijkt af van wat we doorgaans onder de noemer “métal noir québécois” scharen en vond inspiratie bij het oudste werk van een Emperor en Judas Iscariot, maar we horen ook oude-Gehenna, oude-Dimmu Borgir en konsoorten terug. “Rex Judaeorum” maakte reeds deel uit van de drie-songs-tellende demo en met “Laurentides II” werd een vervolg gebreid aan het eerste deel dat eveneens op de demo te horen is.

Uitstekende plaat voor achteromkijkers, puristen, traditionalisten en liefhebbers van brandende toortsen, kruisen en kandelaars. “Tour du nord” verscheen via het Canadese Tour de Garde, maar in Europa exclusief te verkrijgen via New Era Productions. Aanrader!

JOKKE: 87/100

Pâlemort – Tour du Nord (Tour de Garde 2021)
1. Prologue
2. Rupture
3. Rex Judaeorum
4. Puissance profane
5. Laurentides II
6. Chevauchant l’immensité
7. Coprinopsis psychromorbida