De naar Oostenrijk uitgeweken Duitser Erech Leleth barst de afgelopen drie jaar duidelijk van de creativiteit getuige de vele releases die hij o.a. met Ancient Mastery, Narzissus, Grandeur en nu ook Carathis op zijn muzikale palmares heeft staan. De vermelde bands zijn alle soloprojecten van de man maar voor Carathis deed hij beroep op de Zweedse drummer Skol, gekend van ondermeer HellGoat, Jarnvidr en nog een handvol andere bands. “Hymns to the tower” is de debuut-EP van het duo, vooralsnog in eigen beheer digitaal verspreid, maar fysieke uitgaves volgen nog.

Geen sfeerzettende dungeon synth intro maar met je meest venijnige tremoloriff de deur platwalsen was een strak plan want we belanden op die manier meteen op het puntje van onze stoel. Een drummer van vlees en bloed aantrekken die bovendien een serieus potje kan knuppelen, was eveneens een gouden zet want het komt de organische sound alleen maar ten goede. Op zich trouwens niet zo vreemd dat die vellenmepper in Zweden gezocht werd, want de black metal van Carathis draagt wel wat elementen van die scene in zich, zowel qua schedelsplijtende riffs als melodieuzere passages die voor tegengewicht en balans moeten zorgen. Het is trouwens niet al ramwerk wat de klok slaat, want zo nu en dan nemen de heren zoals aan de start van “Corrupt the pristine” ook al eens wat gas terug, hoewel niet voor lang in dit nummer.

Een song als “Infiltrate the council” injecteert tussen het Zweeds knuppelwerk ook een ferme dosis punk en rock ’n roll wat een lekkere schwung aan de song geeft. We belanden vervolgens even in mid-tempo wateren waardoor het contrast des te groter is wanneer Skol nadien terug een tandje bijsteekt. In “Execute the ambush” wordt met epische gitaarharmonieën geëxperimenteerd wat het meest melodische nummer oplevert van de zes hymnes die er aan de Koningin van de Toren opgedragen worden. Dit staat lijnrecht tegenover de zinderende blasts en riffs waarmee “Eviscerate the lands” uit de startblokken schiet. Om verveling en voorspelbaarheid tegen te gaan wordt al gauw van tempo veranderd, wat rock ’n roll inclusief flitsende solo ingespoten, maar ook melodieuzere elementen worden niet geweerd en zo valt er telkens opnieuw heel wat te beleven in één en hetzelfde nummer. Afsluiter “Illuminate the night sky” is hier met zijn naar heavy metal neigende gitaarharmonieën maar woeste drumpassages geen uitzondering op. Enkel spijtig van het nogal abrupte songeinde.

Thematisch gezien draait het bij Carathis om fantasie en gothische fictie, maar muzikaal uit zich dat niet zo. In tegenstelling tot zijn ander op fantasy gebaseerde project Ancient Mastery, ontbreken synths hier bijvoorbeeld. Productioneel klinkt “Hymns to the tower” als een klok. Snedig maar rauw, krachtig maar transparant met vooral de snel opeenvolgende snaredrumaanslagen die erg goed volgbaar blijven.

Sterk staaltje snelle black metal met de nodige aandacht voor dynamiek en melodie en zo wat het beste dat we van Erech Leleth al hebben mogen horen.

JOKKE: 82/100

Carathis – Hymns to the tower (Eigen beheer 2021)
1. Hymns to the tower
2. Corrupt the pristine
3. Infiltrate the council
4. Execute the ambush
5. Eviscerate the lands
6. Illuminate the night sky