Tirgûls twee-songs-tellende “Promo 2020” tape smaakte naar meer, véél meer. Op een langspeler is het voorlopig echter nog even wachten want het duo Morden Demstervold en The Specter, brengt liever nog een tape uit. “The victorious star” bevat een nummer meer, dat dan weer wel.

De blauwdruk voor Tirgûls zwartmetaal werd op de promotape ontegensprekelijk gevonden bij Gehenna’s “First spell“, rockende Darkthrone en oude-Dimmu Borgir. In de nieuwe nummers lijkt het vooral een ode aan “For all tid” en een tikkeltje “Stormblåst” te zijn geworden met de nadruk die soms eerder op het riffwerk dan op het mystieke toetsenspel ligt. De keyboards zijn natuurlijk nog wel veelvuldig aanwezig maar meer naar de achtergrond verbannen daar waar ze op de eerste tape bijwijlen zeemzoet vooraan in de mix stonden. Het met een heldere spoken word passage opgesmukte “Skybound by amethyst stormclouds” sleept zich mid-tempo gewijs voort en ook het verhalende “Sapphire tears” is eerder een duistere ballade dan een song waarin de drummer een gouden Olympische medaille qua snelheid nastreeft. Tijdens het oversteken van de Rubicon, doorkruisen de heren enkele stroomversnellingen wat in sneller gepeddel resulteert, zo ook wanneer de duivelse krachten zich tijdens deze avontuurlijk tocht ontketenen. De sound is wat snediger (hoewel verre van een agressief imago wordt nagestreefd), met vooral een snaredrumklank die wat harder doorheen de mystieke black metal snijdt, maar de zwartmetalen klanken glooien onze gehoorgang nog steeds gemoedelijk binnen.

Opnieuw een aardige brok symfonische black metal die Dimmu-fans van het eerste uur uitermate zal kunnen bekoren. We zijn niets anders gewend van The Specter en Demstervold. En nu die langspeler bitte!

JOKKE: 80/100

Tirgûl – The victorious star (Skyggeraich Productions 2021)
1. Skybound by amethyst stormclouds
2. Sapphire tears
3. Crossing the Rubicon