De prijs voor de demo van de maand is in deze septembermaand weg gelegd voor Lurid, een Amerikaanse blackmetalband uit Chicago, Illinois wiens muzikanten reeds ervaring opdeden bij andere bands, zij het in andere genres binnen het extreme metalwereldje, zoals grindcoreact Sewer Rat en thrashband Schizophrenia. Vendetta Records brengt de twee songs tellende tape uit. Meer nummers heeft het viertal niet nodig om te laten horen dat ze ook de zwarte metalen goed in de vingers hebben.

We catalogeerden Lurid als blackmetalband en muzikaal gezien is dat inderdaad de beste omschrijving voor de muziek die we een kleine twaalf minuten lang voorgeschoteld krijgen. Vocaal gezien echter valt de stem van zanger/gitarist P.K. duidelijk in het doomdeathgenre te situeren. “Unchained” is met meer dan zeven minuten de langste song van de twee. Het nummer start best vinnig met blastbeats en venijnige tremolo’s. Dat patroon houdt het kwartet echter geen voortdurende songlengte vol want er wordt ergens halfweg naar meer atmosferische en ietwat rustigere oorden afgeweken alvorens de vlam terug in de pan slaat middels een fantastische tremoloriff. “Wasting plague” is beknopter van aard en wordt gekenmerkt door glorieuze gitaarriffs die een aangenaam contrast vormen met de woeste echoënde brombeerzang waar niet veel articulatie in te noteren valt. Iets meer variatie in de zang zou welgekomen zijn, maar het levert Lurid ook wel een eigen smoelwerk op.

Niet alleen op het gitaardepartement maar ook in de ritmeafdeling heeft Lurid zijn zaakjes dik op orde. Tel daar nog een puike sound bij (Vukari’s Spenser Morris zat achter de knoppen) op en we kunnen concluderen dat deze eerste demo een aangename en veelbelovende start vormt voor de Amerikanen. De tape werd tot een strikte 70 exemplaren gelimiteerd. Ik raad aan niet te lang te wachten als onderstaande nummers jou evenveel bevallen als voor ondergetekende het geval is.

JOKKE: 80/100

Lurid – Demo 2021 (Vendetta Records 2021)
1. Unchained
2. Wasting plague