Turn problems into opportunities“, zegt mijn baas altijd. Menig muzikant gebruikte de voorbije COVID-periode dan ook om naarstig aan nieuw materiaal te schrijven, daar het spelen van live shows een lange tijd onmogelijk was. In het geval van de Nederlandse multi-instrumentalist Floris Velthuis resulteerde dat zelfs tot een heuse creatieve flow, wat ondermeer leidde tot de totstandkoming van een nieuwe Sagenland plaat (“Oale groond“), maar ook met Meslamtaea en Asgrauw dook Floris de studio in. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, dook Schavot plots in zijn creatieve gedachtenstroom op, als een uitlaatklep om aan zijn blijkbaar nog ongestilde honger naar Noorse black metal uit de periode ’94-’98 toe te geven. En alzo geschiedde.

Galgenbrok” is het eerste wapenfeit van Schavot en onze kop eraf als Floris met deze plaat niet heel wat potten gaat breken, want ik zie overal héél positieve reviews verschijnen en ook de promotie rond de plaat lijkt zijn werk te doen. Liefhebbers van onvervalste black metal met een heuse knipoog naar de jaren ’90 en die niet vies zijn van een (subtiele) scheut toetsen, moeten dit debuut simpelweg in huis halen. Je hebt daarbij de keuze uit een digipack CD (War Productions), tape (Void Wanderer) of vinyl (Rabauw). Ik heb de tape reeds in bestelling, maar ook de vinylversie zal ongetwijfeld in mijn collectie belanden.

Waarom? Omdat de beste riffs die Floris in zijn leven heeft geschreven allemaal op “Galgenbrok” lijken te prijken. Neem nu opener “Tussen muren“. Zodra de treurige toetsen en subtiele vrouwenzang plaats ruimen voor vinnige black metal, springen we recht uit onze zetel. Voeg daar nog de plechtstatige, ietwat Keltisch aanvoelende melodielijn van de toetsen aan toe, die een mooi contrast vormt met de heftige tremolo’s die wat later volgen, en we zijn maar zo trots dat we jullie dit ferme nummer als exclusieve première kunnen aanbieden. Maar denk nu niet dat Floris al zijn pijlen met deze opener al verschoten heeft want er volgt nog meer lekkers.

Zo is er het enorm heftige “Galgenbult” dat zo op een Noorse klassieker uit de jaren ’90 zou kunnen prijken. Hoewel Floris vocaal regelmatig enorm ijzig van zich afbijt, is er ook ruimte voor wat meer melodie vergezeld van een eerder verhalende stem. Na het eveneens razende “Witte juffer” wordt in “Helleveeg” voor het eerst wat gas terug genomen, al zij het niet voor lang want Floris wilt knuppelen dat het een lieve lust is! En de synthpartijen worden nooit overdreven ingezet, maar leveren steeds weer op het juiste ogenblik net dat tikkeltje extra drama en atmosfeer aan. Ook het flitsende “Droglicht” met zijn knappe leadpartij en verheven toetsen wil ik niet onvermeld laten evenals de verfijnde folky insteek, van de nochtans vlijmscherpe riffs van “Jammerklacht“. Het afsluitende, plunderende “Rooftocht” en zijn hakkend drumspel (wat kan die man toch een pak drummen zeg!) maken nog een laatste statement voor wie door de zeven voorgaande songs nog niet overtuigd moest zijn.

De folkloristische insteek van de teksten komt erg mooi tot uiting in het geschilderde coverartwork van de hand van Johan Prenger dat een Jufferboom laat zien, een oude beuk waar een “Witte Wief” in huist. Floris stond dan zelf weer in voor de fotografie en de opnames (enkel de mastering gaf hij uit handen). Productioneel gezien klinkt “Galgenbrok” als een klok: krachtig, transparant, dynamisch maar toch voldoende ruw.

Als we dan toch een puntje van kritiek moeten geven, is het dat Floris zijn scream nog wat meer variatie mag bevatten, maar dat is muggenziften op een uitermate geslaagd en overtuigend debuut. Ffo Emperor, (het ondergewaardeerde) Mactätus, Obtained Enslavement, Setherial en Ulver, lezen we in het begeleidend schrijven en voor een keer kunnen we ons wel vinden in deze name dropping, mits de kleine nuance dat het toetsenwerk meer op de oppervlakte blijft vergeleken met de meer bombastische namen uit dit rijtje invloeden. Hopelijk heeft Floris nog meer Schavot-platen in zijn koker zitten want “Galgenbrok” is een schot in de roos dat heel wat koppen van uitgebluste Noren laat rollen!

JOKKE: 87/100

Schavot – Galgenbrok (Void Wanderer/War Productions/Rabauw 2021)
1. Tussen muren
2. Galgenbult
3. Witte Juffer
4. Helleveeg
5. Moerasland
6. Droglicht
7. Jammerklacht
8. Rooftocht