Moorgeist, de intrigerende kabouter pinnemuts van de rauwe black metal, tovert na enkele kleinere releases (waarvan we diens self-titled debuut EP reviewden) een eerste langspeler uit zijn toverhoed die maar liefst 72 minuten duurt. Gewaagde zet in deze tijden waar de gemiddelde aandachtspanne zwaar onder druk staat. Wie het vorige werk van de erg actieve Duitser, die in een tiental bands actief is, kent, zal zich in elk geval geen buil vallen aan “Helcaraxë“, een titel die verwijst naar een fictieve locatie die voorkomt in het boek De Silmarillion van J.R.R. Tolkien. De Helcaraxë is het noordelijkste deel van de Grote Zee Belegaer, waar Aman en Midden-Aarde het dichtst bij elkaar liggen. De zee is hier bedekt met gebroken en bewegend ijs.

Moorgeist heeft zijn met ambient doorspekte atmosferische rauwe black metal op dit volwaardige debuut wat bijgeschaafd, hoewel het er nog steeds rauw aan toe gaat. Het tempo waarop we tien nummers langs minder gekende plaatsen en de donkerste krochten van Tolkien’s fantasiewereld Midden-Aarde ontdekken, is het merendeel van de tijd heel gezapig maar dat werkt op zich wel heel hypnotiserend, zeker als je daar nog de slepende, al dan niet middeleeuws aanvoelende, toetsenpartijen aan toevoegt. Meer bombastische Summoning-achtige dungeonsynthtaferelen mogen natuurlijk ook niet ontbreken en horen we ondermeer aan de aftrap van “Winds of Nevrast“. Moorgeist’s krijsstem galmt over duistere, ondoordringbare wouden, woeste bergketens en slagvelden voor afgeslachte orks en elfenlijken, maar de Einzelgänger doet ook regelmatig beroep op zijn heldere (klaag)stem die in een nummer als “Silmaril” door de bakken galm zelfs wat op die van Ian Curtis lijkt.

Wegens de beperkte dynamiek qua tempo’s had Moorgeist “Helcaraxë” beter wat compacter gemaakt want nu durft de aandacht wel al eens te verslappen. Desalniettemin is deze langspeler erg genietbaar, zeker als je bands als Evilfeast (maar dan op een slakkentempo) of Vegard wel kunt smaken.

JOKKE: 78/100

Moorgeist – Helcaraxë (Dominance Of Darkness/Moos und Efeu Produktionen 2021)
1. Over the sea of frost… (Intro)
2. Helcaraxë
3. Winds of Nevrast
4. Dagor Aglareb
5. Silmaril
6. The wizard of Angband
7. Dagor Bragollach
8. Nírnaeth Arnoediad
9. Under the moon of Beleriand
10. Nightfall over Neldoreth (Outro)