Vorig jaar werd Apovrasma me reeds door een zekere Luchtrat getipt, maar diens eerste demo “The scorch of Basan” geraakte spijtig genoeg (en onterecht) ondergesneeuwd tussen de tonnen releases waar we ons maandelijks een weg proberen door te banen. Amper een jaar later is onze landgenoot Scum echter alweer van de partij met de opvolger “Gaeas revenge” die door Babylon Doom Cult Records als gelimiteerde tape (50 exemplaren) werd uitgebracht. Ideale reden om dit éénmansproject nogmaals een kans te geven en ook de voorgaande tape meer aandacht te schenken.

Op de ecocentrische black metal van Apovrasma valt niet eenduidig een vinger te leggen. Zo sleept opener “Awakening” zich traag, bezwerend en repetitief op een minimalistische drumbeat en een oosters aandoende melodielijn voort. Naarmate het nummer vordert, stijgt het tempo en worden we nog op een heerlijke gitaarlead getrakteerd waarin we echo’s van Enslaved’s “Vikingligr veldi” horen. Het daaropvolgende “Fury” doet zijn naam alle eer aan en de drumcomputer gaat hier stevig hakken, maar dat wilt niet zeggen dat er geen plaats meer is voor melodie en dynamiek. Die melodieën voelen trouwens erg mediterraan aan en klinken als een muzikale ode aan het oude Rotting Christ-werk. Scum bedient zich van een diepere scream die veelal een haast verhalende rol vertolkt, maar in dit nummer experimenteert hij in het psychedelisch klinkende middenstuk ook met heldere zang die dan weer aan de folky black van het Zweedse Saiva doet denken.

De onheilspellende openingsklanken van “Revenge” neigen dan weer eerder naar de sepulchrale death metal van een band als Grave Miasma waardoor je een allegaartje aan invloeden opmerkt, die echter prima weten te blenden tot een begeesterend geheel met een eigen smoelwerk. De hakkende machinale drums zijn heel monotoon, zeker wanneer die ook nog in het afsluitende “Death” doorgetrokken worden, maar dat wordt goedgemaakt door de verschillende psychedelische lagen die erover gedrapeerd liggen waarin we ook wel wat van de signatuur van Omar Kleiss (o.a. Turia en co) zijn gitaarspel ontdekken.

Hoe meer je beide tapes draait, hoe meer ze hun duistere en bezwerende geheimen weten prijs te geven. Wie over een cassettedeck beschikt en zich wel kan vinden in de aangehaalde referenties, raad ik “Gaeas revenge” als undergroundtip van de maand aan. Ook van de prima “The scorch of Basan” tape waarop naast warmbloedige psychedelische black ook duistere ambient verkend wordt, zijn via Apovrasma’s Bandcamppagina nog enkele exemplaren te scoren. Kom achteraf niet klagen dat ze uitverkocht zijn!

JOKKE: 84/100

Apovrasma – Gaeas revenge (Babylon Doom Cult records 2021)
1. Awakening
2. Fury
3. Revenge
4. Death