De illustere muzikant die in de undergroundscene als Hemelterger door het leven gaat, leverde eerder dit jaar reeds twee aangename kennismakingen aan. Er was het debuut van Unheimlich en ook met Moluchtas werd een eerste keer de ondergrondse crypten en vochtige knekelhuizen verlaten om vier dodelijke death/doomnummers de nietigheid in te blazen. Een goed half jaar later worden we op vier nieuwe tracks getrakteerd die samen onder de noemer “The inexorable imprecation of being” gebundeld werden.

Het moge van meet af aan duidelijk wezen dat het leven voor de muzikant een onverbiddelijke vervloeking is en dat er zich in zijn hoofd duistere taferelen vol dood, teleurstelling, hopeloosheid en lijden afspelen. Treurig orgelspel begeleidt de soundtrack van zijn getormenteerde psyche en de uit een dikke mist opdoemende doomklanken van “Damnation’s dawning“, om gestaag enkele versnellingen hoger te schakelen en alzo in een sepulchrale dodelijke uitwaseming te belanden. Groove staat duidelijk nog steeds centraal in het compos(t)itorisch proces van Moluchtas, want we worden op deze bloedrode cassette heen en weer geslingerd tussen sloom gebeuk, dat een onaangename druk op ons middenrif creëert, en ranzige versnellingen, waarbij ik de indruk heb dat het tempo gemiddeld genomen op songs als “The sanguinary provenance” en “The quintessence of emptiness” wat opgeschroefd werd vergeleken met de nummers op “Into nothingness“. Tussen al die verrotte klanken nestelen zich echter ook meeslepende melodieën en enkele schedelsplijtende solo’s, dat is ook nodig om een bijna tien minuten durend nummer als “The sun of malediction” heel de rit boeiend te houden. Net als onze aandacht even dreigt te verslappen, nemen de nummers een nieuwe wending waarbij in de afsluiter volop op een macabere atmosfeer inclusief rituele percussie wordt ingezet. Ook in “The quintessence of emptiness“, mijn persoonlijke favoriet, lijkt het soms alsof Hemelterger met knoken en botten als drumstokken aan het werk is.

Moluchtas herbevestigt op deze tweede tape een sterke nieuwe aanwinst voor de Belgische deathmetalscene te zijn. Doomy doodsmetaal wars van moderne gelikte productionele toestanden en mathematisch gemusiceer wel te verstaan.

JOKKE: 80/100

Moluchtas – The inexorable imprecation of being (Haunted By Ill Angels 2021)
1. Damnation’s dawning
2. The sanguinary provenance
3. The quintessence of emptiness
4. The sun of malediction