Haunted By Ill Angels is één van de meest interessante nieuwere labels op gebied van underground black metal, veelal afkomstig uit eigen land. Het label focust zich voornamelijk op cassettereleases en de genres black en death metal en eigenzinnige folk. In het verleden leverde dat al enkele ferme tapes op van o.a. Ish Kerioth, Serpent Mass en Kosmokrator. In hun nieuwste batch zitten twee nieuwe spelers (Moluchtas en Unheimlich) en één heruitgave van Doodsdrek’s debuut uit 2010, een band met (ex-)Lugubrum leden. Unheimlich lichten we als eerste van de twee neofieten uit.

Gemene deler tussen Unheimlich en Moluchtas is het heerschap Hemelterger, maar in de line-up van Unheimlich treffen we ook Onheilstichter aan, gekend van o.a. Kosmokrator en Ish Kerioth. “I am death, pestilence, disease and war. The great beast called man” lezen we op de inlay van hun debuutdemo. Geen vrolijke fransen met andere woorden. “Unsettling black metal” noemen ze het zelf en daar kan ik me wel in vinden want toegankelijk klinken deze vijf verdorven nummers in elk geval niet. Er hang een deprimerend en doods sfeertje over Unheimlich’s muziek waardoor de band richting het DSBM-hoekje gesitueerd kan worden. Het tempo is doorgaans traag en in “Stirring the boiling cauldron of chaos” zelfs heel sloom, hoewel de dynamiek in het oog gehouden wordt en er in “Of birth and decimation” en opener “We became death, the giant” ook een – enigszins onverwachte – versnelling ingebouwd wordt. “Heelals gedrocht” is over de gehele lijn aan de snellere kant en de wisselwerking tussen snellere passages en golvende mid-tempo uitwasemingen levert een prima nummer uit.

De tape werd in de Kosmik Womb studio’s ingeblikt en klinkt misschien een beetje dof, waardoor het geheel aan power mist, maar iets zegt me dat dit precies is wat het duo voor ogen had, want het draagt wel bij tot de indringende atmosfeer die er neergezet wordt en al het leven lijkt weg te zuigen in een diep zwart gat. De zwaar ronkende basgitaar werd niet vergeten in de mix, wat goed is aangezien die toch echt wel een meerwaarde is en een solide basis legt. De grootste troef zijn de zieke en gevarieerde high-pitched vocalen die zich in heel wat getergde bochten weten wringen. Ondanks de zwartgalligheid is er ook de nodige ruimte voor melodieuze passages, zowel op gitaar als via hypnotiserende orgelpartijen uitgevoerd.

Unheimlich levert een prima eerste demo af die best een eigen geluid en smoelwerk laat horen middels deprimerende doomy black. Deze tape is misschien wel iets voor jou als je bijvoorbeeld een Knokkelklang of Manii wel kunt smaken.

JOKKE: 81/100

Unheimlich – Unheimlich (Haunted By Ill Angels 2021)
1. We became death, the giant
2. Heelals gedrocht
3. Stirring the boiling cauldron of chaos
4. Of birth and decimation
5. Hissing kosmik snake