Bij de fotoshootsessie voor de coverhoes van “Satanas solum initium est” zijn er volgens mij heel wat blikken slechte Karapils aan te pas gekomen. Het levert in elk geval weer zo’n zalige foto op die balanceert op de slappe lijn tussen kinderachtig en geniaal. Band van dienst is het in het Canadese Toronto, Ontario gevestigde Nächtlich dat er tevens een übervet bandlogo op nahoudt. UE en Gamzhurm schreven sinds 2017 al een indrukwekkende discografie bijeen, maar deze bestaat voornamelijk uit kleinere releases die nog steeds volop gangbaar zijn in het genre (en misschien ook wel goed passen bij de korte aandachtspanne waar veel mensen tegenwoordig mee kampen). Het maakt dat “Satanas solum initium est” nog maar de tweede full-length is sinds het self-titled debuut dat in 2018, voorafgegaan door drie EP’s, verscheen.

Alles wat je van het duo kunt verwachten, is weer volop aanwezig op “Satanas solum initium est“: lelijke, afgeleefde en ietwat ongecontroleerd aanvoelende blackmetalgekte die de oude Centraal-Europese hordes begroet, vergezeld van zeer aanwezige spookachtige en hypnotiserende synths, kwaadaardige vocale emanaties die de buurvrouw de stuipen op het lijf jagen en voortgestuwd worden door wilde en primitieve percussie. Door de band genomen is dit vooral mid-tempo gespeelde zwartgeblakerde waanzin, met zelfs een loodzware doomvibe aan het begin van “Death beyond the oblivions” hoewel er in het kort maar krachtige “Frenetic procreatio of Yeqon” uitzonderlijk ook wel eens serieus gas gegeven wordt. “Autosarcophagic ascension” is dan weer een instrumentaal nummer dat opgetrokken is uit een repetitieve cleane gitaarriedel, bijgestaan door sinistere toetsen. De productie is lekker ranzig en rauw, maar ongelofelijk heavy en vraagt om op standje 11 afgespeeld te worden zodat de ronkende bas als een onverwachtse stomp in je overvolle maag aanvoelt.

Wie dichter bij huis kan genieten van bands als Perverted Ceremony of Moenen of Xezbeth zal zich aan dit “Satanas solum initium” ongetwijfeld geen pestbuil vallen. De plaat verscheen in oktober 2021 maar is simpelweg te goed om niet nog wat extra aandacht te krijgen.

JOKKE: 85/100

Nächtlich – Satanas solum initium est (Black Gangrene Productions 2021)
1. Intro: Sphere of etheric ambivalence
2. Satanas solum initium est
3. Frenetic procreation of Yeqon
4. Autosarcophagic ascension
5. Galloping through tenebrae
6. Death beyond the oblivions
7. Reveal the final key