Meestal hoor je aan een Finse blackmetalband wel dat die uit het land van de duizend meren afkomstig is. Op “Monumental – The temple of twilight“, het debuut van het nog jonge The Mist From The Mountains horen we die typische melancholische en folky melodieuze ondertoon die het veelal midtempo gespeelde Fins zwartmetaal zo typeert niet meteen terug. Neen, dit leunt veel dichter bij Noorse black aan. Het begeleidend schrijven vermeldt namen als Borknagar, Kvist, Arckanum, Old Man’s Child, Gehenna en Dimmu Borgir en zoals dat wel meer het geval is, betreft het grotendeels grootspraak, maar de omschrijving weerhield me er wel van om deze band meteen digitaal verticaal te klasseren.

De Dimmu Borgir-invloeden hoor ik vooral aan het symfonische begin van “Master of wilderness” terug maar Borknagar is de naam die het meest als referentiepunt valt in deze folky, op natuur geïnspireerde black metal waarbij ook plaats is voor synths die de luisteraar in een rechtschapen mijmering brengen. In het zowel met mannelijke als vrouwelijke zang en akoestische gitaren overladen “Thus spake the tongueless serpent” zorgen ze zelfs voor een progressieve toets. En in de kalmere momenten van “With the sun and the skies and birds above” knipogen de toetsen samen met het klassiek aanvoelend gitaarspel naar moderne Enslaved. Er komt echter ook wel wat furie en agressie aan te pas maar de tempo’s worden ook vaak verlaagd naar trotse marsen, waardoor de dynamiek veel harder toeslaat.

The Mist From The Mountains opereert met twee vocalisten: Kim Strömsholm (o.a. …And Oceans) en Tuomas Karhumäki (Black Beast) die naar hartenlust screamen en brullen, maar daarnaast horen we dus ook de nodige vrouwelijke en mannelijke heldere zang en enkele stoere zangkoren die voor het nodige tegengewicht zorgen. In het reeds aangehaalde “Master of wilderness” ervaar ik tijdens de heldere zangpartijen zelfs een klein Katatonia-momentje. Zowel de heren als dame vallen trouwens niet door de mand met hun heldere zangprestatie.

37 minuten lang verweven strijdwoede en folkloristische verwondering zich naar behoefte, waarbij het kwintet de schijnbaar ongelijksoortige elementen als ware meesters aan elkaar rijgt. De band koos daarbij voor een moderne productie waarbij ik de drums echter wel wat te digitaal vind klinken. Een wat rauwere sound had van mij gerust gemogen, want ik kan me perfect inbeelden dat dit voor veel trouwe lezers van Addergebroed te gepolijst in de oren klinkt. Verre van slecht maar ik lust mijn black metal doorgaans een heel pak rauwer, duisterder en grimmiger. En ik ben een tikkeltje pissig dat Primitive Reaction me in het promopraatje wat om de tuin heeft geleid want veel van de gereferentieerde bands, hoor ik hier niet in terug. Dan maar luisteren en zelf beslissen of “Monumental – The temple of twilight” je al dan niet kan bekoren.

JOKKE: 70/100

The Mist From The Mountains – Monumental – The temple of twilight (Primitive Reaction 2022)
1. Empyrean fields
2. A paean to fire
3. Thus spake the tongueless serpent
4. With the sun and the skies and birds above
5. Master of wilderness
6. After God