De leden van de Ancient Hounds hebben de afgelopen twee pandemiejaren duidelijk niet stilgezeten maar hebben in hun hondenhok naarstig aan tal van releases zitten werken, want vlak na de jaarwissel kondigde Medieval Prophecy Records een nieuwe batch aan met nieuw werk van Orkblut, Crypts Of Wallachia en Selenite Scrolls. Hoe de onderlinge kruisbestuiving qua line-ups er (samen met Regnum Tenebrarum en Phlegethon’s Majesty) uitziet, ga ik hier niet uit de doeken doen, daarvoor kunnen de metalen archieven geraadpleegd worden.

Over “Shadowmancer of the haunted knolls“, de eerste demo van Orkblut, lieten we ons in 2020 positief uit, wat ons uitermate nieuwsgierig maakte naar de nieuwe 7 inch “Awakening of the boreal juggernauts” waarop opnieuw een duister en grimmig sneeuwlandschap prijkt. Het titelnummer ontdooit langzaam op mid-tempo snelheid en met een mix van heldere spoken word, verhalende screams en cleane koorzang maar drijft nadien het tempo gestaag op zonder echt in overdrive te gaan. Ook “Gallop through phantom snowfields” gebruikt diezelfde ingrediënten met nog meer nadruk op heldere vertellende zang die tussen al het screamwerk door passeert. De grimmige rifftonaliteiten van Prizrak, de mystieke keyboardklanken van Demonichen Dukh en de zurige screams van Cherna Dusha zetten een nostalgische jaren ’90 bui neer die zoals gewoonlijk een eerlijke organische sound meekreeg die lekker krisperig is zonder de rauwe of lofi tour op te gaan. Drummer Napast rijgt het zaakje degelijk aaneen door in dienst van de song te spelen en niet te willen pronken met allerhande inventieve fills, maar de bijdrage van bassist Zabrava gaat wat verloren in het geheel. Gebeurt wel vaker natuurlijk dat de basgitaar wat in de mix weggemoffeld wordt als het op black metal aankomt. Gelukkig mocht de bassist ook instaan voor het logo en de schilderijen en tekeningen die in de sobere lay-out van deze seven inch verwerkt zijn.

Nothing fancy dat hier te beleven valt, maar wel twee prima blackmetalsongs van een bende kerels met het zwartgeblakerde hart op de juiste plaats.

JOKKE: 80/100

Orkblut – Awakening of the boreal juggernauts (Medieval Prophecy Records 2022)
1. Awakening of the boreal juggernauts
2. Gallop through phantom snowfields