Hoewel Vyrtur zijn Wolventoren reeds in 2015 oprichtte, duurde het nog tot 2021 alvorens er wat schot in de zaak leek te komen. Maar eens de eerste (oersaai getitelde) demo “Vampiric night” in mei van dat jaar uitkwam, was er geen houden meer aan en verschenen in sneltempo nog de “Everlasting wailing of forlorn souls” demo en twee EP’s (“Nightside spells” en “…Of forgotten age“). Die laatste krijgt dankzij Repose Records nu ook een fysieke release…op tape wel te verstaan…de ideale geluidsdrager om deze veertien minuten aan traditionele black metal uit de jaren ’90 te vereeuwigen.

Van een vergeten era kunnen we niet echt spreken als het op de jaren ’90 en black metal aankomt, want ik denk dat zowat 95% van alle blackmetalbands musiceert met het muzikale gedachtengoed van deze gouden jaren indachtig. Ook dit Finse Wolftower voegt absoluut niets toe aan het muzikale erfgoed van het laatste decennium van vorig millennium, maar het integreren van dungeonsynthpartijen in de niet al te moeilijke traditionele black en nachtelijke kakofonieën, resulteerde wel in een bijzonder aangename luisterervaring.

Leuke ontdekking dit Wolftower. Ook de demo’s (digitaal of tape via Narbentage Produktionen) klonken leuk, maar dit “…Of forgotten age” spant voorlopig wel – samen met de “Nightside spells” EP de kroon, daar de dungeonsynthelementen hier niet louter als intro of outro ingezet worden, maar ook doorheen de nummers opduiken.

JOKKE: 78/100

Wolftower – …Of forgotten age (Repose Records 2022)
1. Pestilence
2. Vampyric night
3. The blood throne
4. Under the bloodmoon
5. …Of the forgotten age