De Ostots/Gaua-split ligt nog vers in het geheugen, maar zoals het one-man blackmetalacts dikwijls betaamt, gaan ze stug door in het componeren en releasen wat maakt dat een goeie 7 maanden na de split alweer een nieuwe full-length de kosmos ingeblazen wordt. De vierde alweer en naar goede gewoonte is Altare Productions de broodheer van dienst om “Madarikazioa” (Baskisch voor “De vloek“) van gepaste fysieke formaten te voorzien.

We schreven het al in ons oordeel over de split: gaandeweg schuift Ostots van een rauwe blackmetalact op naar een band waarvan aan de productie bijgeschaafd wordt zodat het geheel wat meer power kent. Ook nu weer werden de zes nieuwe nummers in een krachtige en transparante sound gestoken, maar de kern van Ostot’s muziek blijft wel bewaard: donkere atmosferische black metal met (subtiele) symfonische nachtschemeringen, die oude angsten, stormen en de duisternis in al haar glorie oproept. De eerste paar luisterbeurten bleven we nog wat ongemoeid en halfslachtig geïnteresseerd daar de muziek op “Madarikazioa” heel erg vertrouwd in de oren klinkt en de zes composities moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn, maar langzaamaan trad het ontdooiproces dan toch in werking en wist het samenspel van snaren, drums, sappig krijswerk en toetsen toch de juiste snaar te raken. Ostots gaat niet gauw op de bon geslingerd worden voor een snelheidsovertreding hoewel in een nummer als het compacte “Odol Egarri” het drumwerk wel lekker stuwend en hakkend is en ook de prima afsluiter “Haize bortitzen tontorretik amilduz” bevat wel wat pit.

De degelijke jaren ’90 symfonische atmoblack op “Madarikazioa” ligt goed in het gehoor en zal fans van oude-Dimmu Borgir of Odium misschien wel kunnen bekoren. Voor mij mochten de composities soms nog wel wat spannender gemaakt worden of de extremen meer opgezocht worden.

JOKKE: 78/100

Ostots – Madarikazioa (Altare Productions 2022)
1. Eskaintza, arima beltza
2. Izkutuko altare zaharra
3. Bideak darrai
4. Odol egarri
5. Gizadiaren eraile
6. Haize bortitzen tontorretik amilduz