Het Noorse Gehenna vind ik persoonlijk een sterk ondergewaardeerde band als het op name dropping van Scandinavische blackmetalklassiekers aankomt. Vooral in Nederland lijken er veel bands rond te lopen die me daarin bijtreden: Kastijder, Tirgûl en ook Udegste zijn bands die “First spell” en “Seen through the veils of darkness (Second spell)” als vertrekpunt lijken te nemen voor hun aanbidding van de jaren ’90 blackmetalsound. In het geval van Udegste, de andere band van Gärgäntuäh-leden Unknown (instrumentatie) en Forgotten (zang), werd dit reeds duidelijk op de advanced promotape “Drauga” die eind vorig jaar als voorbode voor een eerste langspeler gelost werd.

Op die eerste full-length prijken zes zwartmagische brouwsels die ons vanaf de openingsdampen onderdompelen in die heerlijke mysterieuze sound waar we in de eerste helft van de jaren ’90 zo verliefd op werden. En zoals reeds aangegeven waart de geest van het oude werk van Sanrabb en Dolgar onmiskenbaar doorheen de composities van Udegste, vooral de keyboard- en orgelklanken en de grotendeels mid-tempo snelheden waarop gemusiceerd wordt, zijn hier debet aan. Dat maakt van “Häxanfior” meteen een heerlijke binnenkomer die door de overduidelijke link naar de Noren ook instant vertrouwd in de oren klinkt. Idem voor het navolgende “De hekse” dat grotendeels nog slepender van aard is en waarbij de orgelklanken een droevige begrafenisatmosfeer neerzetten.

Voor de songs “Drauga” en “Kwade dampen” is de herkenbaarheid wél vanzelfsprekend aangezien we deze op de promotape reeds als overheerlijke proevertjes aangeboden kregen en we ons hier de afgelopen maanden meermaals aan hebben zitten verlekkeren. Beide composities hebben een heidens tintje, maar minder uitgesproken dan bij het Gägäntuäh-materiaal, en de gevarieerde vocale invulling met spoken word-passages en diepere zang geeft de muziek hier ook al eens een verhalend karakter mee. “Vederlicht, diep gezonken” is zo wat het snelste nummer maar de slepende toetsenpartij zorgt toch ook weer voor een epische, mystieke invulling. Doorheen de vijf eerste nummers werden allerhande samples van onrustige en onheilspellende natuurfenomenen geïntegreerd en in afsluiter “IIskâlde flakten” zorgt een ongure wind in samenspel met serene orgelklanken voor een atmosferische ambientachtige slotnoot.

Zwartmagische brouwsels” is een heerlijke plaat voor liefhebbers van jaren ’90 traditionele en melodieuze black met symfonische toets en Gehenna-fans in het bijzonder. Het ontbreken van een eigen identiteit is dan ook het enige puntje van kritiek dat we zouden kunnen aankaarten in dit geval, maar als dat steengoede platen zoals deze oplevert, zien we dat al gauw door de vingers. Het geluid van “Zwartmagische brouwsels” is trouwens ook prima: geen onduidelijke lofi-smurrie en geen afgelikte en platgekookte moderne sound, maar een transparante, doch grofkorrelige structuur met betere snaresound dan op de promotape te horen was, wat het op en top genieten maakt van dit brouwsel.

JOKKE: 89/100

Udegste – Zwartmagische brouwsels (New Era Productions 2022)
1. Häxanfior
2. De hekse
3. Drauga
4. Kwade dampen
5. Vederlicht, diep gezonken
6. IIskâlde flakten