All the way from down under komt Ravenous Dusk met een eerste EP aangevolgen. Het betreft hier een nieuw project waarachter zanger/gitarist/keyboardspeler Wraith (Nazxul) schuilgaat, bijgestaan door Balam van Pestilential Shadows op basgitaar. Een drummer van vlees en bloed valt niet in de beperkte line-up te bespeuren, maar de synthetische drumsound klinkt erg degelijk en verre van storend.

Jaren ’90 black metal in de stijl van Dissection (melodieus gitaarspel) en Emperor (kosmische grandeur van de toetsen) is waar het op deze “The dead of night” 20 minuten lang om draait. Het tempo ligt doorgaans ziedend hoog, zonder echter in eenzijdig geraas te vervallen. Het duo waakt met andere woorden over de dynamiek in diens composities door bijvoorbeeld in opener “Tongues of black flame” korte keyboardbreaks of stukjes cleane gitaar in te lassen of met tempowissels te spelen. “Animam agere” wordt vertolkt op een gotisch pijporgel en is een kort rustpuntje, want in “Poison shadow” worden alle symfonische blackmetalregisters nogmaals opengetrokken om een huiveringwekkende wreedheid te etaleren en de donkere nachtelijke pracht te eren. De scherpe, maar soms haast fluisterende screams van Wraith klieven Nightbringer-gewijs doorheen de kosmos en zijn een andere sterkte van Ravenous Dusk. Ik bespeur trouwens ook wel wat Swartadauþuz- en Ancient Records-trekjes in deze magistrale black metal.

The dead of night” is vooralsnog enkel digitaal of op strikt gelimiteerde tape in een oplage van 60 stuks te verkrijgen. Als bonus bevatten beide nog een dungeonsynthdemo van de band die exclusief voor deze release voorbehouden is. Aangename en veelbelovende kennismaking dit Ravenous Dusk.

JOKKE: 82/100

Ravenous Dusk – The dead of night (Seance Records 2022)
1. Tongues of black flame
2. Matriarch of hell
3. Animam agere
4. Poison shadow