6 januari 2021 was de dag waarop Simón Santana aka Lam op dertigjarige leeftijd de Grote Leegte betrad. De muzikant was vooral bekend van rauwe blackmetalacts uit New York zoals Sanguine Eagle, Winds of Gladsheim, Vorde, Hand Of Glory, Zarabanda Moon en nog een handvol minder bekende namen. M., het creatieve brein achter Lamp Of Murmuur, nog steeds zo wat de meest hippe en trendy naam uit het genre, brengt nu met zijn ander project Silent Thunder in de vorm van de “Thousand hammers” demo een hommage aan deze visionaire blackmetalmuzikant.

De vier nummers op deze demo, die zowel op tape als op vinyl zal uitgebracht worden door respectievelijk Out Of Season en Not Kvlt, werden gedurende twee pijnlijke dagen ingeblikt voor het nageslacht. Het feit dat deze release als demo bestempeld wordt, is terug te horen in de geluidskwaliteit die in het verlengde ligt van Silent Thunder’s eerste demo “Usurping the hall of might and splendour” en heel wat minder krachtig klinkt dan de Lamp Of Murmuur-releases, waarschijnlijk door het ontbreken van een deftige mastering. Maar al bij al overtreft de sound die van vele lofi-releases.

Door de band genomen bevat de (geïmproviseerde) old-school ambient black van Silent Thunder minder eigen smoelwerk dan de blackmetalsound van Lamp Of Murmuur die dankzij diens herkenbare gitaarsound en incorporatie van gothic-elementen instant te herkennen is. Silent Thunder werkt in opener “Countess in the fog” meer met een mistige, golvende gitaartoon en een grimmige vocale stijl, maar wel nog steeds met een herkenbare en voortreffelijke compositorische uitvoering, griezelig verschuivende ritmes, subtiel verheffende melodieën en explosieve climaxen. Een nummer als “Saturnian gifts” bevat licht symfonische trekjes door de manier waarop de toetsen in deze song aangewend worden en de akoestische gitaren geven het nummer een spookachtig slot. De gestripte en meer repetitieve aanpak van het up-tempo titelnummer doet me erg hard denken aan een band als Judas Iscariot. Afsluiten doet M. met de hallucinogene vampierachtige dungeonsynthklanken van “A flaming chariot across the nightsky“.

Geslaagd eerbetoon aan Lam, maar minder spectaculair dan wat M. middels Lamp Of Murmuur uitvreet. Hail LAM, may your gruesome visions prey over our worthless flesh, forever.

JOKKE: 80/100

Silent Thunder – Thousand hammers (Not Kvlt Records/Out Of Season 2022)
1. Countess in the fog
2. Saturnian gifts
3. Thousand hammers
4. A flaming chariot across the nightsky