Nog niet zo gek lang geleden introduceerde Erscheinung ons een eerste maal in de Laaglandse mysteriën van Gelderland en daarbuiten. Het bleek een voorbode voor meer onderricht in deze materie want op 25 maart verschenen simultaan twee nieuwe releases van het éénmansproject van Kobold, gekend van o.a. Bezwering, Wederganger en Mondvolland. Zo is er enerzijds de eerste full-length “Gelderse nachtsagen” en anderzijds de “Spokerij” EP.

Laat ons met de langspeler beginnen die als een soort van spontane impuls, gelijktijdig met de conceptie van Erscheinung in de herfst van 2021, ontstond als reactie op de demystificatie van black metal. Links en rechts werden nog wat ideeën gereanimeerd die op de plank stof lagen te vergaren, mijn kop eraf als die niet voor het kortstondige project Gevlerkt bestemd waren geweest.

Waar het bij Erscheinung om draait is traditionele atmosferen in bezwerende nummers gieten, waarbij er veel ruimte gelaten wordt voor etherische ambient waar de geest van een band als Urfaust soms doorheen waait. Zo brengt de mystieke Burzumeske ambientpuls van opener “De eerste gestalte“, vergezeld door spaarzame gitaaraanslagen ons langzaam in een duistere trance die de spanning langzaam opbouwt totdat iets voor de vijfminutengrens de drums dan uiteindelijk invallen en we een kortstondige portie rauwe lofi-black over ons uitgestort krijgen waarbij een heldere zangstem ons dieper de duisternis inzuigt alvorens terug naar de ambientthematiek en aanpak van de start van het nummer te grijpen.

In “Hémänneken“, dat we nog kennen van de eerste EP, draait het veel meer om rockende vibes die haast haaks op de meer hallucinogene muzikale invulling van de albumopener staan, maar qua sinistere atmosfeer er toch enigszins bij aansluiten. De maniakale screams van Kobold doen de koude rillingen over je rug lopen, in “Lelijke keerel” is dat niet anders. Tussen de haatvolle blackmetalpassages is ruimte voor bevreemdende en huiveringwekkende ambientachtige atmosfeer, die de vaart echter uit dit nummer halen. “Valse lantaarns” bezit uitdijende gitaarstructuren en vervormde vocalen als primaire bouwstenen, maar passeert zonder een al te diepe indruk achter te laten. Geef ons dan maar afsluiter “Ronnekemère” waarin we Bezwering-compagnon Alfschijn en zijn typerende heldere zang horen voorbij komen en waarbij de spookachtige melodieën ons op een geheimzinnig pad de koude en winderige nacht insturen.

Spokerij” is een titel die eigenlijk een perfecte beschrijving vormt van de totaalatmosfeer die Erscheinung oproept. Ergens bekroop me het gevoel dat deze EP volledig uit ambient opgetrokken zou zijn, maar wanneer de aan Darkthrone referererende riffs en door de mangel gehaalde vocalen na een overbodige intro in “De verkeerde hoek” opduiken, kan ik deze veronderstelling laten vallen. Gaandeweg transformeert deze rauwe zwartgeblakerde bolster in een repetitieve lokroep. “Twaalfuurshond” past vervolgens dan toch weer in dat ambientplaatje, maar heeft te weinig om het lijf. “Ulkenpottenrammer” gooit het gelukkig terug over de zwartgeblakerde boeg met een gitaarsound die sterk aan Burzum refereert en een aanlokkelijk keyboardriedeltje dat na afloop nog uren in je hoofd blijft rondspoken.

Gelderse nachtsagen” en “Spokerij” zullen niet voor iedereen weggelegd zijn .Traditionele songstructuren zijn immers niet aan de orde bij Erscheinung en de ambientpassages zullen ook niet iedereen weten bekoren. Deze zijn trouwens nog wel voor wat verbetering vatbaar want nu zijn ze nog te veel opvulling. Maar Kobold doet zijn ding stug en wars van trends en op zijn eigen ondoorgrondelijke manier waarvoor hulde. De hieronder geposte 8mm analoge video-opnames zijn trouwens een perfect verlengstuk van de creepy horrorklanken die Kobold uit zijn systeem verjaagt.

Erscheinung – Gelderse nachtsagen (New Era Productions/Katuil 2022)
1. De eerste gestalte
2. Hémänneken
3. Lelijke keerel
4. Valse lantaarns
5. Ronnekemère

JOKKE: 80/100

Erscheinung – Spokerij (New Era Productions/Katuil 2022)
1. Intro
2. De verkeerde hoek
3. De twaalfuurshond
4. Ulkenpottenrammer

JOKKE: 75/100