Hellevaerder zangeres Miranda Visser is niet alleen een halve blackmetalfashionista (zoek haar Instagrampagina maar eens op), maar beschikt tevens over een ferme krijsstem. Ondanks haar soms kleurrijke outfits – waar meestal ook wel een metalshirt deel van uitmaakt – bestaat de muzikale output op “In de nevel van afgunst“, de eerste langspeler van Hellevaerder die na een aanloopperiode waarin twee demo’s, een single en een split met Perfide passeerden, puur uit grijze en grauwe tinten. Volledig in lijn met het coverartwork dus. “Je bent niks waard!” krijgen we al meteen naar ons hoofd gesmeten nog voor er maar één noot gespeeld wordt. Dat beetje zelfvertrouwen dat nog restte, is nu ook wel zoek geraakt. Een track als “Vergeten, verloren” maakt de sfeer er al niet beter op.

Veel franjes zitten er niet aan het zwartmetaal van dit vijfkoppig gezelschap. Enkel in de start van “Gemarteld en verdronken” horen we een kort stukje heldere zang en in “Vergeten, verloren” passeert een mooie gitaarsolo. Voor de rest is dit melancholisch klinkende en weemoedige black metal die liefhebbers van een Darkened Nocturn Slaughtercult, Hate Forest of het oudste werk van een Dark Funeral wel eens zou kunnen bekoren en waar geen akoestische gitaren, keyboards of andere toeters en bellen bij komen kijken. Miranda’s vlijmscherpe krijsstem klinkt erg overtuigend, maar af en toe worden er ook al eens grunts in de strijd gegooid wanneer een wat zwaardere passage daarom vraagt.

Bandbrein achter deze Nederlandse blekkies is drummer Daan Bleumink die veel meer doet dan louter zijn drumvellen geselen, want de man schreef niet alleen alle muziek (die best vernuftig in mekaar steekt) en de donkere teksten, maar zat ook achter de knoppen bij de opnames van “In de nevel van afgunst“. En dat heeft ie tot een goed einde gebracht, want dit debuut kreeg een geweldige analoge, korrelige gitaarsound aangemeten waarbij elke snaredrumaanslag hoorbaar is, ook in de vele blastbeatpassages. Het tempo ligt namelijk doorgaans aan de hoge kant, enkel “Uit het vuur getrokken” start mid-tempo om, zodra de vonk overslaat, in vuur en vlam te schieten. De gitaren scheuren lekker weg en flirten in een song als “Donder dwalen” en het titelnummer ook wel eens met doodsmetaal en de basgitaar werd in de mix niet vergeten. De meest memorabele riffs passeren in “Uit het vuur getrokken“, het dynamische titelnummer en het heavy “Nieuw licht” waarin serieus doorgeknuppeld wordt.

Sterk debuut van Hellevaerder, een band die in navolging van een Doodwens toch ook internationaal wel wat potten zou moeten kunnen breken. Label van dienst is Zwaertgevegt waar “In de nevel van afgunst” vanaf 1 juni digitaal of op een fysiek formaat naar keuze aangeschaft kan worden. “Hard, snel, gemene melodieën en door merg en been gaande haat”, aldus de band en daar is geen woord van gelogen.

JOKKE: 83/100

Hellevaerder – In de nevel van afgunst (Zwaertgevegt 2022)
1. Je bent niks waard!
2. Donder dwalen
3. Uit het vuur getrokken
4. In de nevel van afgunst
5. Nieuw licht
6. Gemarteld en verdronken
7. Vergeten, verloren