Lifeblood” is reeds de zesde langspeler van het Poolse In Twilight’s Embrace, maar – haast met het schaamrood op de wangen – geef ik toe dat het mijn eerste gedegen kennismaking met de band is. En dit dankzij het Noorse Terratur Possessions, wat mij betreft een van de hofleveranciers van kwaliteitsvolle blackmetal van het laatste decennium. Nu, op zich misschien ook niet zó vreemd dat het Poolse kwintet nu pas op mijn radar verschijnt, daar de band op diens debuut “Buried in between” uit 2006 eerder als metalcore te omschrijven viel en op de twee volgende platen evolueerde naar een vorm van Zweedse melodieuze death metal (op hun derde langspeler “The grim muse” was At The Gates zanger Tomas Lindberg zelfs te horen). Bij het grasduinen door de back catalogue stelde ik vast dat de blackmetalinvloeden zich pas vanaf “Vanitas” uit 2017 serieus in het bandgeluid infiltreerden, nog verder atmosferisch uitgediept op “Lawa” dat een jaar later verscheen. Deze twee releases die formatief waren voor het In Twilight’s Embrace geluid anno 2022 zullen trouwens eveneens door Terratur Possession heruitgebracht worden.

The death drive” start met het soort sinistere ambientintro dat je meteen op het puntje van je stoel doet belanden en waarbij je de muzikanten ook langzaam als schimmen op een in rook verhuld podium ziet verschijnen. Zo stel ik me hun passage van aanstaande zaterdag op Thronefest in elk geval voor. Wanneer de albumopener losbarst is dat in de vorm van opzwepende black metal die een overduidelijke Poolse stempel draagt. We horen immers invloeden van een Deus Mortem, Mord´A´Stigmata, Blaze Of Perdition en – in mindere mate – van de nieuwe grootmeesters Mgła terug (eerder vocaal gezien dan), maar evengoed de zenuwachtigheid van het gitaarspel van de laatste Wiegedood-plaat, een referentie die voor de andere songs wel minder opgaat. Wanneer de melodieuze break als een bom inslaat, zijn we instant verkocht en weten we met een haast aan 100% grenzende zekerheid dat “Lifeblood” een kanjer van een plaat zal worden.

De Polen beschikken over een goed gevoel voor dynamiek en een goed stel oren voor catchy melodieuze gitaarpartijen die elk van de zeven nummers kleur geven. Zo geven ze een heus oriëntaals tintje aan het mysterieuze “Smoke and mirrors“, opnieuw een dijk van een song waarin heel wat gevoel en emotie vervat zit. “So bleeds the night” verraadt dan weer een voorliefde voor gothrock zowel qua zang als muziek, echter niet zo alom aanwezig als wat landgenoten Blaze Of Perdition op hun laatste worp “The harrowing of hearts” lieten horen. In Twilight’s Embrace gitarist Marcin Rybicki maakt sinds 2020 trouwens ook deel uit van Blaze Of Perdition en voorzag “Lifeblood” als producer van dienst tevens van een uitstekende sound. Enkele van de groots klinkende melodielijnen van “Sedation to sedition” neigen naar postrock en -metal, maar opnieuw horen we ook een scheutje oosters klinkende cleane gitaren die naar gothrock knipogen.

Het titelnummer is dan weer een knap voorbeeld van een dynamische compositie die van een gematigd tempo naar een helse furie evolueert met zinderende riffs, opruiende vocalen en spetterende blasts, maar dan plots veel ruimte laat voor een melodieuze gitaarsolo. Ook het in het Pools vertolkte “Iskry” barst van de spanningsbogen en kent een gevarieerde vocale aanpak gaande van het betere screamwerk over fluisterende passages. Wederom laat Leszek Szlenk horen een krak te zijn in het spelen van melodieuze gitaarleads. “Te deum“, dat eveneens in de moedertaal gebracht wordt en veel ruimte laat voor de basgitaar, wisselt uitbarstingen met epische momenten af en vormt de ideale hekkensluiter voor dit gevarieerde album.

In Twilight’s Embrace weet op “Lifeblood” absoluut te imponeren met hun orthodoxe morbide rock (zoals ze hun stijl zelf omschrijven) en een bedwelmende gelaagde atmosferische diepte. “Lifeblood” is tevens een werkstuk dat als overtreffende stap van de twee voorgaande releases kan gezien worden waarop de muzikanten nog wat in de atmosferische schemerzone tussen black en death metal zaten. De huidige tournee met Mgła zal de band ongetwijfeld geen windeieren leggen. Gaat dat zien nu zaterdag, ongetwijfeld één van de revelaties van Throne Fest 2022!

JOKKE: 87/100

In Twilight’s Embrace – Lifeblood (Terratur Possessions/Malignant Voices 2022)
1. The death drive
2. Smoke and mirrors
3. Lifeblood
4. Iskry
5. So bleeds the night
6. Sedation to sedition
7. Te deum