Twee ijzersterke atmosferische blackmetalblaffers om het repertoire van onderstaande Frans-Belgisch-Nederlandse constellatie mee uit te breiden, deze “Ring”. Wie opvallend vaak terug leek te grijpen naar voorganger “Unyielding/Unseeing”, wist dat de vier heren onvoorwaardelijk goeie riffs kunnen schrijven – zonder daarbij het warm water te moeten heruitvinden, maar met een duidelijk talent voor diep immersieve en intense melancholie om te zetten in tastbare en verslavende muziek, bijgestaan door het bijtende karakter van klassieke black metal: gekwelde krijsen, een erg gevarieerde ritmesectie en de perfecte hoeveelheid distortion om de cirkel (of ring, als je het me kan vergeven) rond te maken.

Ecomimesis” ofte “door de mens gecreëerde ecosystemen die ecosystemen in de natuur nabootsen” drijft de auditieve variant van het zilveren mes meteen heel diep door je onderkaak tot in de hersenpan naar binnen: een ijzige schreeuw wordt overtroffen door onze immergeliefde öugh en meteen bijgestaan door een barrage van agressieve instrumentatie. Er blijven meerdere gitaarlijnen doorheen de komende net geen zeven minuten hangen, en ik betrap me er telkens op vlijtig mee te drummen in het luchtledige. Opvolger “Recalcitrant” (“weerspanningheid”) – tevens het uitgerekte en formidabel gebrachte slotnummer van een beenharde set op Roadburn vorige maand – weet het echter wat oorwurm veroorzakende riffs betreft nog net met de kroon op een lopen te zetten. Meteen bij aanvang slaat een mammoet van een melodie je om de al te hebzuchtige oren, een melodie die je doorheen het nummer meermaals weer plagend voorgeschoteld en op sneltempo weer ontnomen wordt – om uiteindelijk in een lang, magistraal post-black-achtig crescendo uit te monden.

Deze EP staat bij de basis heel erg dichtbij het eerste werk van Silver Knife, en kan dus ook best zo bekeken worden, maar voor wie al enigszins gelukzalig naar zijn platenspeler staarde bij afloop van de LP gaat dit alleen maar naar meer smaken. Meteen op naar de volgende, alsjeblieft.

JULES: 87/100

Silver Knife – Ring (Amor Fati Productions 2022)
1. Ecomimesis
2. Recalcitrant