Nieuw Candelabrum-werk, dat vraagt om gedurende een langere tijd traag maar gestaag geabsorbeerd te worden, want de eerste paar luisterbeurten denk ik steevast dat het maar middelmatige rauwe black is die voorgeschoteld wordt. Maar naarmate we ons keer op keer in de gitzwarte duisternis van deze one-man blackmetalband onderdompelen, geraken we meer en meer in vervoering. Dat was reeds zo op de tweede langspeler “Portals” uit 2018 en op de split met Sulphuric Night uit 2020 en dat is opnieuw het geval met deze derde langspeler “Nocturnal trance” die niet langer via Altare Productions verloopt, maar op Hells Headbangers Records zal gereleased worden. Ietwat vreemde keuze voor deze Portugese veteraan om het deze keer overzees te gaan zeken.

De meer dan negen minuten durende opener “Crystalline telasthesia” ontpopt zich gaandeweg tot een prachtig nummer dat ons geheel in lijn met de albumtitel in een nocturnale trance vervoert, of het nu dankzij uptempo repetitief drumwerk is of middels het mid-tempo gemusiceer waarbij prachtige melodielijnen doorheen de grimmige basis schijnen. Het tempo ligt doorgaans aan de lage kant want ook in “Through the mirror of divination” zullen geen snelheidsrecords gebroken worden. De riffs treuren en beroeren en er lijkt een constante helder gezongen of gespeelde noot vanuit de duisternis naar ons te loeren om ons te hypnotiseren en alzo een andere dimensie in te lokken. Hetzelfde kan gezegd worden van “Poisonous dark apparitions” dat een soort van warmbloedige, koortsachtige uitwerking heeft waarbij de emotionele rauwheid elk greintje frivoliteit en levensvreugde uit ons zuigt. Eigenlijk is dit de primaire emotie die we 38 minuten lang voelen, want de vijf composities lijken in mekaar over te vloeien en één geheel te vormen in plaats van afzonderlijke tracks met grote onderlinge verschillen.

Dit derde album vormt een geslaagde synthese van zijn monolithische voorgangers. Conceptueel gezien behandelt “Nocturnal trance” hetzelfde thema van debuut “Necrotelepathy” en opvolger “Portals“: de dood en de overgang naar een andere dimensie. Safe travels to the other side!

JOKKE: 82/100

Candelabrum – Nocturnal trance (Hells Headbangers Records 2022)
1. Crystalline telasthesia
2. Through the mirror of divination
3. Poisonous dark apparitions
4. Beyond (Back to the origin)
5. Into death’s trance