Industriële black metal linken we doorgaans niet aan het zonnige Griekenland daar het zwartmetaal van Helleense bodem eerder gekenmerkt wordt door warmbloedige melodieën. Toch loopt er in de vorm van Manipura ook een Griekse blackmetalband rond met een voorliefde voor machinale, koud klinkende en experimentale acts as Mysticum, Thorns en DHG. Het anonieme duo bracht in 2020 debuut “33” uit en laat die twee jaar later opvolgen door “Anomia“.

For God” maakt meteen duidelijk dat de nieuwste telg heel wat machinaler en sterieler klinkt dan zijn voorganger waarbij het bijvoorbeeld niet zo overduidelijk was dat de drums niet door een drummer van vlees en bloed ingespeeld werden. Wat de zang betreft horen we een heel amalgaam aan gevarieerde keelklanken terug. Zo passeren er gutturale grunts die haast uit een beerput lijken te komen opborrelen, maniakale hoge krijsen, wolfachtige uithalen en hese growls. Tevens klinken deze acht tracks heel wat energieker en gewelddadiger dan de vier songs van het debuut die meer inzetten op atmosfeer en ook wat langer waren qua speelduur. Dat Snorre W. Ruch een grote inspiratiebron vormde moge duidelijk wezen, maar daar waar deze Noor zijn unieke gitaarspel destijds grensverleggend was, zijn de riffs op “Anomia” maar makke en flauwe doordrukjes en nergens opzienbarend. Qua drumgeluid werd leentjebuur gespeeld bij Mysticum, maar ook bij deze Noren klinken de machinale beats opzwepender, extremer en meer over the top dan wat we op deze Griekse adoratie-plaat voorgeschoteld krijgen.

In de 44 minuten die “Anomia” inpalmt schemeren wel enkele geslaagde momenten door maar over het algemeen zijn we niet zo onder de indruk van de industriële black metal van Manipura. De plaat duurt mijns inziens ook een kwartier te lang want er wordt veel te veel in de kleine vijver aan invloeden gevist en de songs missen een eigen identiteit. Nochtans weet voorganger “33” ons wel te bekoren daar er hier meer ingezet wordt op atmosfeer zoals we die bijvoorbeeld van het Zwitserse Borgne kennen. Hier klinkt Manipura ook veel meer geïnspireerd, minder koud en robuust en sijpelen die typerende Helleense invloeden toch enigszins door.

Beide releases zijn op tape te scoren via Babylon Doom Cult Records. Liefhebbers van industriële black moeten misschien toch maar eens gaan luisteren op het YouTube-kanaal van het label.

JOKKE: 60/100

Manipura – Anomia (Babylon Doom Cult Records/Mospharic Recording Limited 2022)
1. For God
2. The dream
3. Is lamb
4. For self
5. A kill
6. Is rise
7. 1 gram
8. For all