Uit de Twentse ondergrond werd recent Bottenberg, een nieuwe éénmansproject van een zekere De Bottenboer opgegraven. De vondst bestaat uit drie rauwe demo’s van blackmetalnummers die in de toekomst op Bottenberg’s eerste langspeler “De laatste onrustplaats” zullen prijken.

Nu is “rauw” natuurlijk een ruim begrip als het op blackmetalproducties aankomt, want zó rauw als de vele lofi stofzuigerbandjes klinkt Bottenberg absoluut niet en indien de sound op het volwaardig debuut nog wat gepimpt wordt, zullen we gerust over een krachtige, doch grofkorrelige productie mogen spreken.

Deze eerste kennismaking met Bottenberg laat ons in het Nederlands vertolkt zwartmetaal horen waarbij enige franjes achterwege blijven. Doordringen naar de kern van de zaak dus zoals in opener “…Tot alles verteerd is” waarin we goed verstaanbaar krijswerk, morbide en jengelende gitaarriffs en heel basic mid- tot up-tempo (geprogrammeerd?) drumspel geserveerd krijgen. “Het fantoom” (met een tekst van gastschrijver Asbestus) is met zijn speelduur van ruim acht minuten het langste nummer op deze demo en laat in zijn doomy slepende intro enige ruimte voor een psychedelische gitaarlijn. Wanneer het tempo gevoelig opgekrikt wordt, ontsteekt er een mid-jaren ’90 grimmige tremologitaarmelodie die berust op herhaling maar niet te lang uitgemolken wordt door tijdig van koers te veranderen. In de staart van het nummer wordt wel in die val getrapt door net wat te lang in hetzelfde gitaarmotief te blijven hangen. Met “De verderfelijke pestilentie” zit onze eerste kennismaking er al op. Een psychedelisch clean gitaarriedeltje zet de toon om nadien met stoïcijns hakkend drumspel, vlammende riffs en een old-school attitude uit te pakken.

Op het eerste gehoor lijkt het weinig bijzonders te zijn wat Bottenberg op deze demo voorschotelt. En dat is het in se ook, maar het luistert wel lekker weg zonder ons echter van onze stoel te laten vallen. De andere nummers op “De laatste onrustplaats” misschien nog wat spannender maken is het grootste advies dat ik De Bottenboer meegeef en dan komt het wel goed op dat debuut dat we wat meer in de diepte zullen fileren.

JOKKE: 70/100

Bottenberg – Demo 2022 (Heidens Hart 2022)
1. …Tot alles verteerd is
2. Het fantoom
3. De verderfelijke pestilentie