Eenieder die “The eternal fanfare” voor de eerste keer hoort, zal zich waarschijnlijk even achter de oren krabben en checken of het wel degelijk Hulder’s nieuwste release is die rondjes aan het draaien is, want de vier nieuwe zwartmagische brouwsels die jonkvrouw Hulder hier laat horen nadat het atmosferische, engelachtige en liefelijke Dead Can Dance-achtige intro “Curse from beyond” erop zit, bevatten een héél fikse scheut war metal en zelfs sepulchrale death metal. Als ik retroactief nog eens naar Hulder’s eerste full-length “Godslastering: Hymns of a forlorn peasantry” luister, merk ik echter dat deze invloeden hier ook wel al latent aanwezig waren tussen de verwijzingen naar namen als Satyricon, Immortal, Venom en Bathory.

Muzikaal gezien veel woeste, krachtig resonerende vocalen, hakkende drums en rollende basdrums, die naast Necreon, die al langer voor Hulder trommelt, op “Sylvan awakening” door C Koryn (o.a. Bloodsoaked en Funebrarum) ingemept werden. Verder ook veel meer low-end diepte in plaats van een eerder schel geluid dat we doorgaans aan black metal linken. In het furieuze titelnummer lijkt het haast alsof we Grave Miasma aan het werk horen. In “Burden of flesh and bone” zitten echter ook voldoende elementen die voor wat tegengewicht in de woestenij zorgen zoals allerhande mysterieuze en sacrale achtergrondgeluiden bestaande uit engelenzang, orgelspel en subtiele toetsen en een melodieuze solo van de hand van gastgitarist Wroth Septentrion (o.a. Atramentus en Funebrarum). In “Sylvan awakening” wordt kortstondig geëxperimenteerd met heldere zang die simultaan meeloopt met de bestiale vocalen in het refrein. De melancholische mid-tempo afsluiter “A perilous journey” contrasteert dan weer enorm met het snelle titelnummer dat eraan voorafging en laat heel wat ruimte voor haast feeërieke heldere vrouwelijke zang. Dit is het nummer waarin de meeste blackmetalelementen doorschemeren.

The eternal fanfare” is een geslaagd tussendoortje in afwachting van de tweede langspeler en één waarop Hulder een nieuwe invalshoek laat horen. Het knappe is dat er met die nieuwe elementen vier composities werden aangeleverd die onderling voldoende variatie laten horen en bewijzen dat mevrouw Hulder haar vak goed beheerst. Benieuwd welke richting de Amerikaanse met Belgische roots op die tweede full-length gaat uitvaren.

JOKKE: 81/100

Hulder – The eternal fanfare (20 Buck Spin 2022)
1. Curse from beyond
2. Burden of flesh and bone
3. Sylvan awakening
4. The eternal fanfare
5. A perilous journey