Een promotekst die schijft dat Skare zich liet inspireren door jaren ’90 blackmetalclassicisme, diens magie, mystiek en middeleeuwse krankzinnigheid; soms vraagt een mens zich af of er ook blackmetalbands rondlopen die elders inspiratie vonden. Soit…Skare…een ongeschreven blad voor ondergetekende en dat moge niet verbazen daar het om een gloednieuwe muzikale entiteit gaat. Of dit een eenmansproject of band met meerdere leden is, dien ik schuldig te blijven en ook wat betreft het land van oorsprong tasten we in het duister. Feit dat de CD-release van Skare’s self-titled debuut via Dark Adversary Productions verschijnt, doet vermoeden dat Skare ontsproten is aan de underground van Down Under, daar 95% van de bands op dit label van Australische komaf zijn. De LP-versie wordt verzorgd door Amor Fati Productions, een label dat quasi garant staat voor kwaliteit.

Skare’s zwartmetaal klinkt in opener “The lonesome ibex” erg atmosferisch en neigt wat mij betreft wat richting de ‘Cascadian’ stroming. In “A sordid ceremony” noteer ik een triomfantelijke Vanum-vibe en in “The threshold into death” hoor ik soms wat van dat snerpende geluid van een band als Yellow Eyes terug. Af en toe zorgen keyboards voor een symfonische toets, maar de vergelijking die in het begeleidend schrijven met Obtained Enslavement wordt gemaakt, raakt wat mij betreft kant nog wal daar de toetsenist bij die band in elke song overuren draaide en de keyboards hier toch wel eerder spaarzaam ingezet worden. De grootste verrassing zit ‘em wat mij betreft in het meer dan tien minuten en centraal in de tracklist geplaatste “Beyond the church spires” dat een folky start kent waarna het tempo zo waar tot in funeraldoomregionen afzakt en zelfs een orgel van zich laat horen. Het maakt allemaal deel uit van een spannende opbouw die uiteindelijk in een blackmetalapotheose uitmondt. Naast degelijk screamwerk worden we links en rechts ook al eens op enkele heldere zangnoten (die goed overeind blijven) of een clean spokenwordstukje getrakteerd. Het grootste aandeel heldere zang is weggelegd voor de pure Noorse black met symfonische trekjes die 80% uitmaakt van de melancholische majestueuze afsluiter “Into icy pewter sky“. De resterende uitluidende 20% zoekt Skare rustigere wateren op met dromerige cleane gitaren en melodieuze leads die in de verte uitsterven.

Besluit: “Skare” is een plaat waarop we heel wat invloeden horen samensmelten tot een geluid dat we niet bepaald aan één of andere band kunnen linken: een beetje atmosferische USBM-invalshoeken, wat funeraldoomelementen, een groot aandeel Scandinavisch blackmetalclassicisme en wat heidense elementen zoals heldere zangkoren. Erg genietbare plaat!

JOKKE: 80/100

Skare – Skare (Amor Fati Productions/Dark Adversary Productions 2022)
1. The lonesome ibex
2. A sordid ceremony
3. Beyond the church spires
4. The threshold into death
5. Into ice pewter sky