Dat wij bij Addergebroed een bende curieuze neuzen zijn is een understatement. We houden wel van een gezonde portie mystiek en anonimiteit om vervolgens onze detectivebril op te zetten en op speurtocht te gaan naar meer info over een band of de personen erachter. Wat niet wilt zeggen dat we het niet begrijpen dat een band de muziek wilt laten spreken en al de rest irrelevant is. Blijkbaar is ondertussen het mysterie achter de identiteit van het tot de verbeelding sprekende Trhä opgetrokken. Als we de Metalen Archieven zouden mogen geloven is de band die zijn muziek vergezelt van teksten in meerdere zelf uitgevonden talen (hier kan u wat oefenen) het geesteskind van een zekere Damián Antón Ojeda. De foto van de stoer poserende Mexicaanse (maar in Texas residerende) muzikant in zijn auto had ik liever niet gezien want die doet een gigantische afbreuk aan hoe ik me de Trhä-schepper in mijn verbeelding had voorgesteld. Een beetje hetzelfde shockeffect als toen ik destijds voor de eerste keer de muzikanten achter Sigur Rós zag en besefte dat ze ageen elfenoren hadden.

Ondertussen wordt Ojeda ook aan tal van andere projecten gelinkt en dan geeft een snel rekensommetje weer dat de muzikant zijn hand er niet voor om draait om per jaar een tiental releases uit te brengen verspreid over zijn verschillende projecten. Van Trhä verscheen eerder dit jaar al “Tálcunnana dëhajma tun dejl bënatsë abcul’han dlhenic ëlh inagat, jahadlhë adrhasha indauzglën nu dlhevusao ibajngra nava líeshtamhan ëf novejhan conetc danëctc qin, ëf tu dlhicadëtrhënna bë ablhundrhaba judjenan alhëtangrasë shidandlhamësë inqom” (nog steeds kennen we de titel niet van buiten), en vorige maand waren daar met een interval van slechts 2 weken plotsklaps wederom twee nieuwe releases en dat zijn niet zo maar snel in mekaar geflanste EP’tjes. Ondanks het feit dat “Mã Héshiva õn dahh Khata trhândlha vand ëfd datnen Aghen Ecíës drhãtdlhan savd” slechts één song telt, hebben we hier wel met een monumentale compositie van net geen drie kwartier van doen. “Vat gëlénva​!​!​!” bezit een tracklist met vijf nummers die gezamenlijk dan weer meer dan een uur omspannen. Wetende dat Trhä op elke release als zichzelf klinkt maar daarbij toch steeds weer net wat andere invloeden weet aan te boren, zijn we razend benieuwd naar wat deze muzikale duizendpoot nu weer voor ons in petto heeft.

Beginnen doen we met “Mã Héshiva õn dahh Khata trhândlha vand ëfd datnen Aghen Ecíës drhãtdlhan savd” en diens kolossale self-titled track. Hoewel dus slechts één song is de compositie wel in duidelijk afgebakende verschillende muzikale compartimenten onderverdeeld. Triestig en weemoedig pianospel wisselt af met melancholische akoestisch gespeelde partijen waar het drama vanaf spat, zoemende, repetitieve en trance opwekkende spookachtige rauwe blackmetalrazernij met kraaiende screams en kakofonische dissonanten die je hoofd op hol doen slaan. Hoogtepunten genoeg maar de cathartische climax die op 34:24 wordt ingezet en bijna zes minuten in beslag neemt alvorens een langgerekt pianostuk het einde van deze plaat vormt, spant voor mij de kroon. Er passeren meer thema’s en kleuren dan je op je beide handen kunt tellen, wat de plaat soms ook wel fragmentarisch maakt (ik had in elk geval nooit het gevoel naar slechts één compositie te luisteren), maar een algemeen gevoel van verdriet en angst dringt duidelijk door en wordt getemperd door meer (dan ooit) geavanceerde elegante symfonieën waarin een voorliefde voor klassieke muziek onmiskenbaar hoorbaar is.

Als Mozart “Transilvanian hunger” zou gehoord hebben, zou hij misschien wel dergelijke muziek als die van Trhä zijn gaan componeren. Voorlopig is enkel nog maar digitaal van “Mã Héshiva õn dahh Khata trhândlha vand ëfd datnen Aghen Ecíës drhãtdlhan savd” te genieten. Wie de fysieke releases zal verzorgen wordt hopelijk snel duidelijk (edit: Labyrinth Tower kondigde zo net de tape releases aan).

JOKKE: 83/100

Trhä – Mã Héshiva õn dahh Khata trhândlha vand ëfd datnen Aghen Ecíës drhãtdlhan savd (Eigen beheer 2022)
1. Mã Héshiva õn dahh Khata trhândlha vand ëfd datnen Aghen Ecíës drhãtdlhan savd