Drie jaar na de overtuigende debuutlangspeler “Secular flesh” stijgt het Finse Celestial Grave voor een tweede keer op uit haar graf met “Vitriolic atonement” als resultaat. Broodheer van dienst is deze keer The Sinister Flame daar waar het debuut door Iron Bonehead ondersteund werd.

Thematisch gezien gidst “Vitriolic atonement” ons doorheen enkele sacramenten en riten gelinkt aan het leven, de dood en de duisternis. Zowel de muziek als de visuele presentatie zijn daarbij belangrijk. Net als bij “Secular flesh” spreekt het intrigerende en hypnotiserende artwork instant tot de verbeelding en vormt het een ideale weergave van de muziek van Celestial Grave die niet zo toegankelijk te noemen valt en al helemaal niet als standaard typische Finse black metal gecatalogiseerd kan worden.

Wel moet gezegd worden dat de meer heldere productie de luisterervaring ten goede komt en deze keer ook een meer broos kantje van het bandgeluid bloot legt. Op zich bevatten zowel “Vitriolic atonement” als “Secular flesh” quasi een even groot aantal melodieuze riffs en leads, alleen zaten ze op de voorganger meer verborgen in de matte en doffe productie terwijl ze nu in al hun glorie schitteren en invloeden van traditionele old school (heavy) metal duidelijker in het gitaarspel doorschemeren. Check die galopperende riffs en de leadmelodie van “The abyss exhales” maar eens of de stortvloed aan melodieuze leads die in “Exaltation” over ons uitgestort wordt. Op de voorganger was “Gasping from lips of night” de onbetwiste melodieuze kraker, maar deze keer schilderen robuuste gitaarleads reeds vanaf albumopener “Eucharist” tot aan de woeste afsluiter “Radiant tides below” (hoor ik daar enkele Katharsis-trekjes?) een melancholische maar machtige atmosfeer. De songwriting neigt soms naar hymnes of lofgezangen, maar wordt evengoed plotsklaps op zijn kop gezet door angstaanjagende wendingen zonder echter dat betoverend effect te verliezen. “Cadaverous solace” is hier een mooi voorbeeld van terwijl “Clemency” het contrast opzoekt tussen diens akoestische intro en de navolgende vitriolische tremoloriffs.

De muziek, teksten en het artwork van “Vitriolic atonement” vormen een totaalervaring die paradoxaal genoeg zowel toegankelijker als vreemder is. Erg knappe plaat die dit (anonieme) duo achter Celestial Grave heeft weten te creëren!

JOKKE: 85/100

Celestial Grave – Vitriolic atonement (The Sinister Flame 2022)
1. Eucharist
2. Cadaverous solace
3. Clemency
4. The abyss exhales
5. Exaltation
6. Radiant tides below