Reeds vijf langspelers en verscheidene kleinere releases lang heeft de Fin Harri Kuokkanen met zijn Hail Conjurer als doel de mensheid met spuuglelijke, masculine en verachtelijke black metal te bestoken, en dat is niet anders op “Earth penetration“, de allernieuwste full-length en eerste in dienst van Signal Rex.

Wie de lelijke en idiosyncratische black metal van de Fin, die tevens ook actief is als zanger bij doom/deathmetalband Hooded Menace, zanger/drummer bij drone/doommetalband Horse Latitudes en drummer bij blackmetallers Ride For Revenge en Regere Sinister, in het verleden al aandurfde en niet afgeschrikt werd door diens ontoegankelijke karakter, zal beamen dat het duistere wereldbeeld dat muzikaal geschapen wordt doorspekt is met allerhande creepy drone en sinistere ambient en dat het eindgeluid zwaar door de basgitaar gedragen wordt. Dat is niet anders op het van een vette hoes voorziene “Earth penetration” en het troebele, maar toch ruimtelijke landschap van verheven ruwheid dat er een dik half uur lang gecreëerd wordt.

Op zijn smerigste vocale momenten doen de stembanden van spierbundel Kuokkanen me al eens aan de verdorven strot van Mortuus (Funeral Mist en Marduk) denken, maar qua tempo is het bij Hail Conjurer totaal andere koek. Muzikaal hebben de composities niet veel om het lijf daar ze uit rudimentaire bouwstenen geschapen zijn, maar toch wordt met die minimale aanpak in “Aghast” en “Winter death” een repetitief, tranceopwekkend, eng maar aanlokkelijk geheel gecreëerd. Er loopt een grofkorrelige, rituele, geestverruimende en lichaamsverontreinigende rode draad doorheen de zeven composities waarin het ene moment doomy black metal, dan weer eerder drone en ambient als voornaamste vehikel aangewend wordt. Zonde en sensualiteit krijgen als het ware een nieuwe definitie op “Earth penetration“, maar halfweg klinkt de plaat met saaie nummers als “Blood on the stone” en “Come alive” spijtig genoeg wel heel wat minder overtuigend.

Heb je problemen om je energiefactuur te betalen en staat de deurwaarder daardoor binnenkort op je deur te bonken om je inboedel aan te slaan, jaag hem dan de stuipen op het lijf met de auditieve horror van het afsluitende titelnummer! Vrolijk wordt je niet van “Earth penetration“, maar laat dat nu net Hail Conjurer’s mission statement wezen.

JOKKE: 65/100

Hail Conjurer – Earth penetration (Signal Rex 2022)
1. The sin and the sweat
2. Aghast
3. Rebellion of the flesh
4. Blood on the stone
5. Come alive
6. Winter death
7. Earth penetration