Er lopen wel meer entiteiten met de naam Bran(n) rond, maar over dit Tsjechische trio afkomstig uit de regio rond Praag en Pilzen viel op moment van schrijven niet veel extra info te rapen op de metalen archieven. Het Portugese Signal Rex was echter enorm overtuigd over de muziek van deze nieuwe band (hoewel de heren hun sporen wel al elders vrdiend zouden hebben) en staat in voor de release van diens debuut getiteld “Odcházení“, wat zo veel als ‘weggaan’ zou betekenen.

Vanaf de openingstonen van “Skrytá místa” waart die typische grauwe melancholie die we van veel bands uit het voormalige Oostblok kennen doorheen de akkoordenprogressies van zanger/gitarist/keyboardspeler Vojtěch “Blackwild” Černý. We verstaan natuurlijk geen jota van de in het Tsjechisch vertolkte lyriek (maar een Engelse vertaling van de teksten wordt wel meegeleverd), maar het vuur en de passie voor black en traditionele metal zijn duidelijk hoor- en voelbaar in de zang en het gemusiceer, luister bijvoorbeeld maar eens naar de openingsriff van “Tisíce hvězd” en ook het galopperende ritme en de gitaarsolo’s verderop in het nummer knipogen naar traditionele (heavy) metal.

In het vurige, up-tempo “Smuteční průvod” schemeren de blackmetalinvloeden dan weer het duidelijkst door. Wat een heerlijk salvo aan kippenvelopwekkende tremolo’s wordt er hier niet op ons afgevuurd zeg! Een roffelend drumpatroon en akoestische gitaren zorgen in het intro voor een leuke onderbreking, net als een psychedelisch getinte gitaarsolo wat verderop in het nummer en de dungeonsynthachtige toetsen in de uitluidende seconden. Wat een heersend nummer vol beklijvende melodieën!

Er prijken ‘slechts’ vier composities op dit debuut, maar die gaan van zo’n acht tot zelfs twaalf minuten voor het afsluitende epische titelnummer dat met een mooie akoestische intro start maar erna grimmiger van sfeer wordt, hoewel enkele solo’s en wederkerende akoestische gitaren voor een melodieuze en zelfs majestueuze gloed zorgen en dat alles in een spetterende finale culmineert, waarna ingetogen en introspectieve akoestische gitaren onverwacht het laatste woord krijgen en een sprankeltje hoop laten doorschemeren. Er is met andere woorden voldoende ruimte voor gestage spanningsopbouwen en er passeren zo nu en dan al eens lang uitgerekte instrumentale passages die een dromerig effect op de luisteraar bewerkstelligen met de finale van het openingsnummer als mooiste voorbeeld. “Odcházení” kreeg een tamelijk heldere productie aangemeten waarin heel wat ruimte is voor de basgitaar van S. Václav Kobylák en die de vele drumaccenten die Ygraen Orlok in zijn drumspel legt laat doorschijnen, maar de gitaarsound bleef gelukkig voldoende grofkorrelig.

Aangename ontdekking dit Tsjechische Bran dat met “Odcházení” een puik en veelbelovend debuut aflevert.

JOKKE: 81/100

Bran – Odcházení (Signal Rex 2022)
1. Skrytá místa
2. Tisíce hvězd
3. Smuteční průvod
4. Odcházení