Noors-Italiaanse blackmetalallianties, een decennium geleden zou dit op papier een ietwat vreemde combo geleken hebben daar Italië nu niet meteen gekend stond voor zijn toonaangevende prestaties in de zwarte kunsten, maar sinds het succes van Darvaza kijken we niet langer verrast op door deze combinatie. In het kielzog van Darvaza volgden immers nog prima bands als Fides Inversa en Ritual Death waarin we zowel Noren als Italianen aantreffen. Spilfiguur aan Italiaanse zijde is in dit geval Lord Nathas die voor de eerste full-length van Funeral Harvest (er volgden eerder al een demo, single en veelbelovende EP) een ietwat vernieuwde line-up rondom zich schaarde waarin we gitarist Enstad (Beyond Man), drummer Ond (Keiser Nathr, Plog) en bassist < (Plog) terug vinden.

Na een sinister maar van religieuze tonen doordrongen intro die een orthodox en ceremonieel randje aan Funeral Harvest’s zwartmetaal geeft, razen de heren in een half uur tijd tot aan de finish. Als je dan ziet dat er negen composities op “Redemptio” prijken, maakt een snel rekensommetje duidelijk dat we hier niet met ellenlange songs van doen hebben. Binnen een relatief korte tijdspanne slaagt Funeral Harvest er echter in om goed gecomponeerde en dynamische nummers met opstandig karakter en de nodige hooks te laten horen. De zangkoren in “Fire sermon” bevestigen tevens nogmaals de vaststelling dat de band links en rechts occulte elementen in zijn sound injecteerde. Ook het op akoestische gitaar vertolkte “Soli ego gloria” druipt van de rituele mystiek en de aanvankelijk minimalistische ambientgeluiden werken middels toevoeging van strijkers gestaag naar een climax toe. In zijn meest venijnige momenten gaat het er soms wat chaotisch aan toe en ontwaren we ook enkele bestiale vibes, maar de prima productie zorgt dat ook deze passages goed volgbaar blijven. De gitaarsound is trouwens wat vuriger en snediger vergeleken met het ietwat droge geluid van de self-titled EP en de basgitaar werd zeker niet in een stoffig hoekje weggemoffeld.

Verder geven we nog mee dat de oncontroleerbare kracht genaamd Wraath en zijn onnavolgbare strot naast die van zanger/gitarist Lord Nathas te horen is op “Fire sermon“. Het als een op hol geslagen stier razende “Principium et finis” en het middels vlammende tremolo’s opgebouwde “The crimson night tide” werden zelfs integraal door de intrigerende Noor ingezongen; deze opzwepende composities passen dan ook perfect bij zijn bevlogen en energieke podiumprestaties. Toen Enstad werd ingelijfd, zaten de opnames er al op, maar toch voegde de gitarist in “Fire sermon” en het geweldige “Sorath” nog enkele disharmonische elementen toe. In het kielzog van zijn komst horen we op “Fire sermon” en “Antithesis” ook Ahzari (Saligia en Beyond Men) op de achtergrond meezingen. De Nederlander Norðr voorziet tenslotte wederom de nodige duistere soundscapes die deel uitmaken van het gitzwarte Funeral Harvest universum.

Funeral Harvest maakte met “Redemptio” een erg overtuigende plaat vol expressieve Noorse black metal. Wat mij betreft dan ook één van de beste releases die de laatste tijd via Signal Rex verschenen.

JOKKE: 87/100

Funeral Harvest – Redemptio (Signal Rex 2022)
1. Opus cælestis
2. Fire Sermon
3. Antithesis
4. Principum et finis
5. Soli ego gloria
6. Womb of snakes
7. The crimson night tide
8. Sorath
9. Libera per ignem