De Belgische ondergrond staat qua black metal de laatste jaren in vuur en vlam. Demo’s, EP’s en – in iets mindere mate – full-lengths vliegen ons rond de oren en we spreken daarbij van groezelige underground acts tot professioneel geproducete bands die het van meet af aan wat groter zien en aanpakken. Een nieuwe naam op vlak van BEBM is Serpent Antique, een vierkoppig gezelschap bestaande uit zanger/bassist D. Naga, gitaristentandem R. Ouroboros en A. Duvernoy en vellenmepper R. K’uk’ulkan, met onze hoofdstad als uitvalsbasis. Serpent Antique is reeds sinds 2017 actief maar presenteert nu pas diens eerste self-titled EP via Transcendance, een nog niet zo gekend label, maar één dat je zeker in’t oog dient te houden als undergroundliefhebber. Ongetwijfeld is het heengaan van zanger Selv in 2018 één van de redenen dat het vrij lang heeft geduurd alvorens we kennis konden maken met de muziek van Serpent Antique. Hoe Selv het er vocaal vanaf bracht is een raadsel, maar zijn vervanger (evenals die voor ex-bassist M Ouadjet) D. Naga is een grote meerwaarde voor de band want de man steelt absoluut de show met zijn dynamische vocale pallet.

Op basis van het bandlogo en de bandnaam had ik meer occulte black verwacht, maar daar is niet echt sprake van, hoewel de heren wel het aanbidden van het serpent als doel gesteld hebben met deze band. Muzikaal gezien schotelt Serpent Antique ons black metal met hoog atmosferische inslag voor, waarbij er doorheen drie lange volwaardige nummers wordt gekronkeld (het korte “La constriction” et “La genèse” luiden de plaat instrumentaal in en uit). De muziek krijgt meer dan eens ruim de tijd om het verhaal instrumentaal te vertellen, waarbij we met gesloten ogen mijmeren, en de kalmere passages zwellen geregeld aan tot er aan een uitbarsting geen ontkomen meer is, maar zelfs dan is het niet zo dat Serpent Antique als een in het nauw gedreven slang vervaarlijk gif in het rond spuugt, er bestaan immers gevaarlijkere bands.

De doorleefde, gepassioneerde en emotioneel beladen zang van D. Naga tilt de in melancholie gedrenkte black metal van de band naar een hoger niveau. De grain van het gitaarspel refereert meer dan eens aan een band als Drudkh (en in iets mindere mate aan enkele bands uit de Haeresis Noviomagi-stal), zeker in de vele mid-tempo passages, en vormt de perfecte soundtrack voor deze tijd van het jaar waarin de bladeren van de bomen vallen en de dagen korter beginnen worden. Op productioneel vlak klinkt deze EP eveneens erg goed, het is dan ook één van de betere producties van de hand van Déhà: geen overgeproduceerde moderne toestanden en ook geen lofi brei, maar een vrij organische sound die ademt en waarin ook de basgitaar duidelijk aan het woord komt.

Serpent Antique weet ons op diens eerste wapenfeit absoluut te intrigeren met een type zwartmetaal dat we in België niet regelmatig horen. Benieuwd of de band ook van plan is concerten te spelen.

JOKKE: 81/100

Serpent Antique – Serpent Antique (Transcendance 2022)
1. La constriction
2. Le venin
3. La mue
4. Les crocs
5. La genèse