Het jaareinde begint stilaan in zicht te komen en hoewel oppergod Swartadauþuz het afgelopen jaar al meerdere malen aan bod kwam met ondermeer Gnipahålan, enkele (van de blijkbaar finale) Bekëth Nexëhmü-releases (“De evigas gravrit” en “De dunklas sorgeakt (Ett nordiskt afvsked​.​.​.​)“), Ars Hmu, twee Trolldom-platen en Greve’s “Föllo af svavel, lifvets dimridå“, is de man nog lang niet uitgemusiceerd. Wie de Ancient Records pagina even opsnort, zal zien dat er toch nog wat lekkers zit aan te komen. En bovendien kwamen er eerder dit jaar nog twee releases uit op Amor Fati Productions die haast aan ons alziend oog ontsnapt waren, daar er nog geen vinylrelease was. Eén van die twee, namelijk Insikt’s debuutalbum “Wanderings through a cursed mind…” valt nu toch ook op wax te scoren. Nattfärd’s “Forestrealm eternal” volgt hopelijk snel.

De Mysticism Productions Bandcamp-pagina geeft 2004 als jaartal aan, hoewel de credits op de plaat aangeven dat de muziek wel degelijk in juli 2021 gecomponeerd werd. Het zou me echter niet verbaasd hebben moest het materiaal op deze plaat toch zo oud geweest zijn en pas meer recent in de studio voor het nageslacht vereeuwigd werd. Dat gebeurt immers wel meer ten huize Swartadauþuz en volgens mij verdient zijn secretaresse dan ook een award voor beste personeelslid van het jaar om in de oceaan aan bands waar de Zweed actief mee is nog enigszins structuur en orde te vinden. Nu, “Wanderings through a cursed mind…” werd niet soloslim door de productieve man ingespeeld want – zoals wel vaker het geval is – werd het professioneel inknuppelen van de plaat uitbesteed. De lucky sticksman van dienst was deze keer Déhà die hiermee echter niet aan zijn proefstuk toe is want de in België residerende multi-instrumentalist en producer werkte al eerder met Swartadauþuz samen in ondermeer Lykta, Bekëth Nexëhmü en Muvitium.

Wanneer het zwartmetaal van Scandinavische leest uit onze boxen schalt, daalt de temperatuur gevoelsmatig enkele graden en de synths, die enkel in “Through iniquitous hands” en de pakkende afsluiter “Through the passways of death” opduiken, toveren op dat moment een keizerlijke en kosmische toets tevoorschijn. Nu is het natuurlijk niet de eerste keer dat de Zweed zich aan dit type black metal waagt, dus rijst de vraag wat Insikt onderscheidt van zijn vele andere projecten? Ik wist het initieel eerlijk gezegd zelf ook niet zo goed en meerdere luisterbeurten dienden zich dan ook aan om iets zinnigs te kunnen vertellen over “Wanderings through a cursed mind…“.

Het komt in het Swartadauþuz-universum in elk geval niet zo heel veel voor dat de teksten in het Engels vertolkt worden, maar het grootse verschil zit ‘m in het emotionele aspect van het album. De atmosfeer komt immers gevoelsmatig wat bedrukter en bedroevender over dan de ijselijke triomfantelijke sound van pakweg een Bekëth Nexëhmü of Gnipahålan. De duistere natuurkrachten spelen namelijk wat minder hoorbaar een rol op “Wanderings through a cursed mind…“, luister maar eens naar het neerslachtige “A crown of misery” dat zich eerder in zelfmedelijden lijkt te nestelen dan majestueuze gevoelens op te wekken. De muziek ademt ook meer (al lijkt het soms meer op een laatste adem die uitgeblazen wordt) vergeleken met de overdaad aan prikkels van bijvoorbeeld Trolldom, en laat meermaals ruimte voor een emotioneel beladen gitaarlead. Tevens mag het tempo ook al eens wat slepender en haast doomy van aard zijn getuige een song als “Nights of torment and disease” of het depressieve trekjes vertonende intermezzo “Visions of past times“, wat echter niet wilt zeggen dat Déhà op andere momenten niet in blastmodus overgaat.

Wanderings through a cursed mind…” gaat erin als zoete koek en vraagt net wat minder moeite en aandacht vergeleken met vele andere titels uit ’s mans omvangrijke discografie. Qua score krijgt dit Insikt dan ook een dikke voldoende toebedeeld – we hadden natuurlijk niet anders verwacht – maar de eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat het onderscheidend karakter van Insikt aanvankelijk niet zo héél duidelijk was ten opzichte van black metal die door Swartadauþuz onder andere namen uitgebracht wordt. Maar kijk, bijt je vast in deze plaat en je zal het je niet beklagen!

JOKKE: 84/100

Insikt – Wanderings through a cursed mind… (Amor Fati Productions 2022)
1. Memories of anguish
2. Through iniquitous hands
3. Nights of torment and disease
4. Embracing cold misery
5. Visions of past times
6. Stench of decaying mortals
7. A crown of misery
8. Through the passways of death