Bijna op de kop 1 jaar geleden staken we nog een loftrompet op over Krvna’s debuutlangspeler “Sempinfernus“. En laten we maar meteen met de deur in huis vallen en onze blaasinstrumenten opnieuw vanonder het stof halen want follow-up “For thine is the kingdom of the flesh” is de overtreffende trap van het debuut geworden.

Gek genoeg werd op “Sempinfernus” een kleine stap terug gezet op vlak van productie vergeleken met de uitstekende demo “Long forgotten relic“, maar voor langspeler nummer twee, werd terug wat meer aan de knoppen gedraaid om met een moderne en krachtige sound over de brug te komen. Denk nu niet dat deze éénmansband hierdoor maar één tikkeltje softer of toegankelijker is gaan klinken, want agressie en razende black metal zijn nog steeds volop aanwezig. Dat maakt het bloederige tafereel op de albumcover toch ook wel duidelijk, ook al valt er nu wat meer kleur te bespeuren.

Krvna’s black metal vertoont heel wat Zweedse meloblack trekjes – denk daarbij bv. aan een band als Setherial – maar op vlak van gitaarleads gaat Krvna Vatra Smrt toch nog wel enkele stappen verder. Het zou me niet verbazen dat de man een klassiek geschoold gitarist is als ik enkele van zijn knappe leads en harmonieën zo hoor (luister bijvoorbeeld maar eens naar de flitsende solo in het titelnummer). Elk van de zes composities heeft een zevental minuten nodig om diens verhaal te doen en daarbij wordt gezorgd dat er tegenover de blastbeatintensiteit toch ook de nodige eerder etherische passages zoals een stukje klassieke piano of akoestische gitaar staan die voor tegengewicht zorgen. Soms wordt ook de epische kaart getrokken zoals in het grootse intro van de albumopener. Die doet al gauw een meer symfonisch getinte plaat vermoeden, maar die vlieger gaat eigenlijk niet op.

Hoogtepunten die de kippenvelfactor de lucht in doen schieten zijn legio. Zo zijn er de heldere en screamende samenzang in de finale van de albumopener, de evocatieve harmonieën in “Veni, vidi, vici“, de van een religieuze ondertoon voorziene razernij van “The flaming hordes of Basarab“, de verheffende melodieën en leads van “In the absence of Gods…” en de grandiose epiek van “…Death shall have no dominion“, maar hét prijsbeest van “For thine is the kingdom of the flesh” is toch wel “Gethsemane ablaze” dat misschien wel de meest pakkende tremolo’s van het jaar bevat. Afgaand op de intensiteit van dit nummer wordt de tuin aan de voet van de Olijfberg waar Jezus de avond voor zijn kruisiging ging bidden, dan ook volledig in as gelegd.

Krvna Vatra Smrt weet met “For thine is the kingdom of the flesh” de hooggespannen verwachtingen die het debuut naliet volledig in te lossen. Krvna verdient dan ook heel wat meer aandacht in deze tijden waarin we maandelijks door tientallen releases overspoeld worden. De man bezit immers het talent om pakkende blackmetalnummers vol nuances te schrijven waarin intensiteit en een uitstekend gevoel voor melodie hand in hand gaan.

JOKKE: 86/100

Krvna – For thine is the kingdom of the flesh (Third Eye Temple/Ancient Dead Productions 2022)
1. For thine is the kingdom of the flesh
2. Gethsemane ablaze
3. Veni, vidi, vici
4. The flaming hordes of Basarab
5. In the absence of Gods…
6. …Death shall have no dominion