21 december is de kortste dag van het jaar, ook wel midwinter genoemd, waarop de zon, vanuit de aarde gezien, haar meest zuidelijke positie bereikt en alzo het begin van de winter inluidt. Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering als het ware rechtsomkeer maakt en de dagen weer gaandeweg langer worden. Vroeger vierden Germaanse en Keltische stammen deze korte dag van het jaar met het feest van de terugkeer van het licht, van het leven (Yule/Yoel). Ook al heeft het licht de duisternis overwonnen, traditioneel is de donkerste dag van het jaar natuurlijk ook een gepaste datum voor menig blackmetalband om een nieuwe release uit te brengen, zo ook in het geval van het Finse Aethyrick dat ons een nieuwe drie songs tellende EP voorschotelt die enkel op tape te verkrijgen is en op 100 exemplaren gelimiteerd is. De band werd trouwens op 21 december 2016 in het leven geroepen, dus best een symbolische datum voor het duo.

Snel handelen is de boodschap met andere woorden, zeker als je je graag overgeeft aan veelal mid-tempo gespeeld zwartmetaal (hoewel er toch ook veelvuldig van jetje wordt gegeven zonder echter in extreme blastmodus te schieten) waarin pakkende en beklijvende melodieën centraal staan, want dat is immers de ware kracht van het duo Gall en Exile, dat bewees de eerder dit jaar verschenen vierde langspeler “Pilgrimage” nog maar eens. Achttien minuten lang is het weer volop genieten van melancholische, dramatische, astrale en soms ook al eens warmbloedige gitaarmelodieën die, indien nodig, door subtiel toetsenspel ondersteund worden en zich als een warm lappendeken bestemd voor koude winternachten rondom jou wikkelen.

Soms is een EP al eens een gelegenheid voor een band om afwijkende paden te verkennen, maar dat is niet het geval op “The seventh“. Beide heren blijven vastklampen aan hun ‘succesformule’ en daar is in dit geval niets mis mee. Ondanks de niet al te moeilijke structuur en het sterk melodieuze karakter van Aethyrick’s muziek blijven de songs ook na vele luisterbeurten boeien. Ik kan niet anders zeggen dan dat ook “The seventh” weer een enorm sterke en overtuigende EP is.

JOKKE: 86/100

Aethyrick – The seventh (The Sinister Flame 2022)
1. The roads walked alone
2. Astral ecstacies
3. Turning the wheel of seasons