Als ik al een tipje van de sluier mag oplichten aangaande onze jaarlijst 2022 die eerstdaags zal verschijnen, dan is het wel dat – zeker bij ondergetekende – Belgische black metal zéér goed vertegenwoordigd is. En al meteen bij de start van dit nieuwe jaar mogen we jullie in de vorm van Anéanti wederom een nieuwe spruit van onze zwartgeblakerde ondergrond presenteren. We smijten er meteen ook een exclusieve première van “Aqua tofana“, hekkensluiter van debuut-EP “Poison – Les formules diaboliques” tegenaan. Laat jullie niet misleiden door de Franse taal die meermaals aangewend wordt door Anéanti, want de band is wel degelijk ontsproten aan de stinkende moerasgronden die rond het Vlaamse deel van de loop van de Zenne-rivier te vinden zijn.

Woudmeester (zang, gitaar, bas, teksten) en Grafdelver (drums, sampling, soundscapes en backing vocals), twee heren met ervaring in bands als Dwaellicht, Moss Upon The Skull en A Thousand Sufferings, kozen met Anéanti voor zwartmetaal waarbij riffs centraal staan en ook het grondwerk der zware metalen niet genegeerd wordt, zo getuige bijvoorbeeld gitaarleads in “Repulsive papal corpse” en “Aqua tofana“. Verder is er ook heel wat speelruimte voor de basgitaar die van Grafdelver een goed hoorbaar plaatsje in de mix kreeg; de mastering was trouwens in handen van PJ Turlinckx (A Thousand Sufferings). Geen dissonante chaos of lofi grimmigheid in het geval van Anéanti dus, maar grofkorrelig geproduceerde black met een prima sound, zonder de zielloze moderne toer op te gaan.

De muzikale aanpak van Anéanti is vrij basic hoewel er links of rechts wel een fijne afkruiding is met bijvoorbeeld koorzang (“Le vol des sorcières“), een akoestische passage (“Aqua tofana“), enkele duistere soundscapes en samples van kerkklokken en gure natuurelementen. Er wordt ook heel dynamisch gemusiceerd, zo zijn “Repulsive papal corpse” en de afsluiter heel wat sneller dan een slepend nummer als “Le vol des sorcières“, hoewel “L’Aphrodisiaque macabre” dat weer laat horen dat er ook binnen één en dezelfde compositie met verschillende tempo’s gewerkt wordt om de verveling tegen te gaan. Geen tranceopwekkende repetitieve motieven die tot in den treure herhaald worden, maar composities met een goede flow waarbij bovendien ook een rockende schwung op tijd en stond niet mag ontbreken.

Het gebruik van de Franse taal en het wat diepere timbre van de screams (verwacht u niet aan high pitched Donald Duck-imitaties) maakt dat ik al eens aan enkele meer occult georiënteerde bands van bij onze Zuiderburen moet denken, maar voorts ook heel wat invloeden van de klassieke Scandinavische en Amerikaanse scene. Wanneer in de midtempo passages van “L’Aphrodisiaque macabre” een melancholische atmosfeer neerdaalt, doemen ook enkele Slavische bands op. En dat allemaal zonder dat ik de vinger op een welbepaalde invloedrijke naam kan leggen.

Tenslotte geef ik nog even mee dat de vier tracks op deze uitstekende EP een uiterst interessante thematiek aanboren. Elk nummer behandelt immers een historisch geïnspireerde gebeurtenis waarin verschillende soorten chemicaliën voor een kwaad doeleinde aangewend werden. Maar daarover lezen jullie meer in ons interview met Anéanti zodra de releasedatum van de tape (15 februari) dichterbij komt. Deze “Poison – Les formules diaboliques” is dé ideale soundtrack om het kleffe Valentijnsgebeuren mee door te spoelen. Oh ja, vet bandlogo ook van de hand van Business For Satan en extra scenepunten voor de ‘Ugh!‘ in het openingsnummer en “L’Aphrodisiaque macabre“.

JOKKE: 86/100

Anéanti – Poison – Les formules diaboliques (Deathprayer Records 2023)
1. Repulsive papal corpse
2. L’ Aphrodisiaque macabre
3. Le vol des sorcières
4. Aqua tofana