Wanneer het in Californië residerende éénmansproject Devouring Famine het levenslicht zag weet ik niet, maar 2022 was wel het jaar waarin er maar liefst vier demo’s werden uitgebracht, een fenomeen dat we wel meer zien in rauwe blackmetalkringen, maar niet altijd een garantie voor kwaliteit inhoudt. Op 1 januari was het tijd voor debuutlangspeler “Haunting echoes” en enkele dagen later verscheen in de vorm van “Old crypt in the woods” alweer een EP. Benieuwd of 2023 wederom zo’n druk jaar gaat worden voor Devouring Famine.

Met een visuele presentatie die gejat lijkt te zijn van bv. een band als Lamp Of Murmuur of Sulphuric Night lijkt het vrij evident in welk hoekje de muziek van Devouring Famine te plaatsen is, hoewel het er hier toch wel heel wat dissonanter aan toe gaat dan bij deze collega’s. Alhoewel, dissonant is misschien een foutieve woordkeuze, want de riffs van dit heerschap balanceren eerder bijna doorgaans op het randje van toonvastheid. Aangezien dat ook zo is op de voorgaande demo’s zal het wel typerend voor zijn speelstijl zijn. Akkoord, soms levert het al eens een creepy, spookachtig en ongemakkelijk eindresultaat op, vooral als de gitaren clean gaan in het titelnummer en “Contract from below“, maar meermaals pijnigt het ook onze gehoorgang. Halfweg opener “Vampire embrace” gaat het al meteen tenenkrommend fout en er volgen nog legio pijnstoten in de navolgende veertig minuten. De tremolo’s die “Eldritch curse” aanzwengelen zijn dan toch een heel stuk beter te verteren, het levert zowaar een best genietbare passage op, net zoals de start van het heftige “The mentor’s skull” en ook afsluiter “The wrath of the lamb” schiet met een leuke Mardukiaanse riff uit de startblokken. Maar hoe veelbelovend sommige tracks ook mogen starten, meestal loopt het al snel terug fout met atonale riffs die het slechte weer maken. De drums lijken uit een doosje afkomstig te zijn, maar de drumsound klinkt eerlijk gezegd écht goed. Dat dan weer wel.

Op “Old crypt in the woods” gooit Devouring Famine het gelukkig over een compleet andere boeg want de drie tracks op deze EP worden in pure onversneden dungeonsynthstijl gebracht. “Petrified forest” gaf in dat opzicht op de full-length wel al een vooproefje. Dungeon synth gaat Devouring Famine mijns inziens heel wat beter af want de drie luisterbeurten die ik “Haunting echoes” gunde, vormen zo wat het auditief equivalent van een vierendeling. Ik denk dat we niet ver moeten zoeken waarom alle releases van Devouring Famine tot dusver in eigen beheer verschenen zijn.

Devouring Famine – Haunting echoes (Eigen beheer 2023)
1. Vampire embrace
2. Dirge for the devoured
3. Eldritch curse
4. Haunting echoes
5. Contract from below
6. The mentor’s skull
7. Pernicious deed
8. Petrified forest
9. The wrath of the lamb

JOKKE: 55/100

Devouring Famine – Old crypt in the woods (Eigen beheer 2023)
1. Old crypt in the woods
2. Requiem for the whisperers
3. The sacrifice of identity

JOKKE: 76/100