Dat onze lezers over een goede muzieksmaak beschikken staat als een paal boven water. Zo nu en dan krijgen we van hen trouwens enkele suggesties toegeworpen die we moeten uitchecken. De wereld op zijn kop. Eén van die aanbevelingen is het Oostenrijkse Ara waarvan we blijkbaar zowel de demo “Von der Nacht” (2020) als debuut “Gurre” (2022) schromelijk over het hoofd gezien hebben. Tijdens deze januarimaand blijven we nog even achterom kijken, zeker ook daar het momenteel wat kalmer is op vlak van nieuwe releases.

Het is duidelijk dat alleenheerser Schnee zich door enkele mystieke old-school blackmetalbands heeft laten beïnvloeden, maar Ara vervalt niet in corpsepaintachtige clichés, dat doet de opvallende gele hoes natuurlijk ook wel vermoeden. Schnee doorspekt zijn zwartmetaal al eens met de nodige postpunkvibes (maar niet zo extreem as bij landgenoten Brånd en Gates Of Londra), noise-achtige elementen en obscure folk en doelt o.a. in het instrumentale “Dem mächtigen verschönenden Tod” en het met Burzumeske ambient eindigende “Fiede schloss den Ton” op het neerzetten van een ruraal aanvoelende spookachtige atmosfeer, gevoed door zijn natuurlijke habitat de Alpen. Net zoals op de demo wordt deze atmosfeer vooral in het tweede deel van de tracklist opgezocht en verandert het aura van Ara’s muziek dan naar een meer slepend, bezwerend, duister, obscuur, raadselachtig en cryptisch gegeven.

De sound is lekker organisch, er mag al eens een versterker piepen, en zal lofi overkomen voor eenieder die zijn dag met afgelikte moderne producties doorbrengt, maar wie over een goed stel getrainde oren beschikt, zal “Gurre” niet als lofi bestempelen. De zang wordt in nummers als “Purputracht” en “In ewiger Pracht” serieus door de effectenmangel gehaald en “Betäubender Schall” is een op repetitiviteit gestoelde instrumentale opener die zich vanaf de eerst noot tot een echte oorwurm ontpopt, héérlijk, evenals de strijd die de groezelige tremolo’s en een ronkende basgitaar in “Ohne Licht” aangaan. Liefhebbers van het Deense spul van de Korpsånd-kliek dienen Ara trouwens ook eens een luisterbeurt te geven.

Met bands als Kringa, Brånd, Gates of Londra, Weathered Crest en ook dit Ara heeft Oostenrijk de laatste tijd heel wat lekkers te bieden voor fans van rauwe black metal waar al eens een kleine of grote hoek af mag zijn.

JOKKE: 85/100

Ara – Gurre (Into Endless Chaos Records 2022)
1. Betäubender Schall
2. Gurre Grund
3. Universum
4. Ohne Licht
5. Die Erde
6. Dem mächtigen verschönenden Tod
7. Fiede schloss den Ton
8. In ewiger Pracht
9. In der Dämmerung
10. Wiesennebel
11. Purpurtracht