Indian summer brought muhroom clouds” van het Poolse Terrestrial Hospice was drie jaar geleden een heuse splinterbom die veel dodelijke slachtoffers maakte. Met “Caviary to the general” (vreemde titel, nietwaar?) slagen Skyggen (o.a. Tortorum) en Inferno (ja, de trommelaar van Behemoth) nogmaals de handen in mekaar om een plaat vol gewelddadige en agressieve black metal te brengen. Deze keer via Ancient Dead Productions na eerder met Shadow Records gewerkt te hebben.

Hoewel de blitzkrieg opener “Rat in a burning cage” en het sinistere en enge, eerder gematigd startende, maar gestaag het tempo opdrijvende “In the streams of Phlegethon” qua tempo redelijk ver uit mekaar liggen, moet je deze tweede langspeler toch meerdere aandachtige luisterbeurten schenken om wat dieper te kunnen graven in de voornamelijk uptempo – en meermaals door Inferno’s repetitieve blastpartijen voortgestuwde – Scandinavisch klinkende black metal. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn dat je anders de betoverende keyboardlagen die “December night” en het geweldig intrigerende “Extinction delight” inkleuren niet ten volle op je zou laten inwerken. Skyggen screamt de ene na de andere haatvolle boodschap uit zijn longen en meermaals klinkt ie extreem maniakaal alsof ie zijn stembanden tot het uiterste stretcht.

The last dance” is waarschijnlijk het meest a-typische nummer in de tracklist daar het elementen van atonale rock bevat die mooi ingemetseld werden in een tranceopwekkende zwartgeblakerd constructie die voorts ook heel wat striemende riffs en een slepende gitaarlead voor ons in petto heeft. “Memoir” is haast schizofreen van opzet met aan de ene kant wervelende drums die een ongebreideld geweld en extase ontketenen en vuile riffs die een draaikolk van vuur en zuur opwekken, maar verderop muteert het nummer naar een eerder grimmig, maar broeierig delirium. Tegenover het wat melodieuzere “Path to Mahasamadhi” staat dan weer de hondsdolle afsluiter “Ars moriendi“; ook in de staart van deze plaat is er nog ruimte voor blackmetalvuurwerk want niet alle munitie werd in het begin reeds verschoten.

Wederom een puike plaat van Terrestrial Hospice die het equivalent vormt van een sonische holocaust hoewel er heel wat meer dynamiek, detail en finesse te rapen valt vergeleken met de voorganger.

JOKKE: 83/100

Terrestrial Hospice – Caviary to the general (Ancient Dead Productions 2023)
1. Rat in a burning cage
2. In the streams of Phlegethon
3. December night
4. Extinction delight
5. Vermin
6. The last dance
7. Memoir
8. Path to Mahasamadhi
9. Ars moriendi