Je moet het maar doen: drie decennia op de teller hebben staan en doodleuk de beste plaat uit je carrière uitbrengen. Funeral Winds deed dat met diens alles vernietigende zesde langspeler “Gruzelementen” in 2021. Nu, twee jaar later staat Hellchrist Xul met langspeler nummer zeven getiteld “Stigmata mali” loeihard met gebalde vuist op onze deur te bonken, klaar om menig gebedshuis plat te branden en christenhond met zijn vlijmscherpe mes te decapiteren. Het is de eerste plaat die via nieuwbakken partner in crime Osmose Productions als een plaag wereldwijd verspreid zal worden om aldus menig communiezieltje te corrumperen. Zowel de band als het label zagen trouwens in 1991 het levenslicht, maar slaan pas dik dertig jaar later de handen in mekaar.

Traag maar gestaag worden de Nazarener zijn wonden op de cadans van een onheil voorspellende kerkbel in het eerste nummer opengereten. Funeral Winds brengt ze vervolgens op smaak met wat zout totdat een eerste Mardukiaanse snelheidsuitbarsting onvermijdelijk wordt. Toch laat de albumopener Funeral Winds ook van een vrij melodieuze kant zien. Het navolgende titelnummer is – zoals steeds – met traditionele bouwstenen geconstrueerd, maar is wel een moderne klassieker in wording met heerlijk diabolisch gitaarspel en een goede dynamiek. Onder de ruwe bolster van een nummer als “By these hands, by your commands” zit een tikkeltje verfijning in de vorm van een subtiele melodieuze lead en “Ferocious revelations” en afsluiter “The bornless forever” zijn zelfs twee sterke mid-tempo startendende, erg melodieuze en meeslepende nummers, maar evengoed levert Funeral Winds ook weer een primitieve oerkracht zoals “The angles of darkness” aan. Ook de simpele maar o zo effectieve riffbarrage van “Odious emanations” doet ons bloed sneller stromen en ons zwartgeblakerde hart sneller slaan. Onze Gehoornde Vriend wordt naar aloude traditie meermaals aanroepen en geprezen, fijnzinnigheid is dan ook niet aan christenhaatprediker Hellchrist Xul besteed. Invloeden van de tijd waarin de band in Rotterdam werd opgericht – momenteel echter al een aantal jaar opererend vanuit Tsjechië – sijpelen nog steeds door in het no-nonsense zwartmetaal van Funeral Winds dat zijn neus optrekt voor alle ietwat modernere stijlelementen. Denk daarbij aan Hellhammer, Bathory en Mayhem.

Met “Stigmata mali” strooit Funeral Winds acht nummers en een dik half uur lang succesvol zout in de wonden van alles dat ook maar zelfs subtiel naar enige vorm van religie ruikt. Het sterke “Gruzelementen” wordt wat mij betreft zelfs nog overklast.

JOKKE: 85/100

Funeral Winds – Stigmata mali (Osmose Productions 2023)
1. Open the wounds
2. Stigmata mali
3. By these hands, by your command
4. Odious emanations
5. The angles of darkness
6. Ferocious revelations
7. Purified by acausal flames
8. The bornless forever