Quasi simultaan met het verschijnen van de vinylversie van de in 2022 uitgebrachte sterke debuutlangspeler “Primordiaal verlangen“ trakteert Walghinge ons op nog een extra portie lekkers in de vorm van een in eigen beheer uitgebrachte tape waarop – naast een intro en outro – één eigen compositie staat en twee cover songs.

Nadat de dronende intredende ambientklanken uitgestorven zijn, doen gitarist Nid, zanger Ht en sessiedrummer Haistulf met het titelnummer een geslaagde wraakzuchtige poging om het kwade te doen ontwaken. Er wordt nog enigszins gematigd gestart, maar gaandeweg ontpopt het nummer zich tot een vervaarlijke en snedige ode aan de duisternis vol stuwend drumwerk, salpetertremolo’s, een priemende leadpartij en haatvol gekrijs.

Door mensenhaat gedreven” is een herwerking van “Uten liv liger landet øde“ dat op het machtige debuut “Under ein blodraud mane” van het Noorse Manes prijkt (en eerder al op hun demo uit 1994 verscheen). Deze plaat staat bij mij hoog aangeschreven en Walghinge brengt het er goed vanaf met diens versie die voor de gelegenheid een Nederlandstalige tekst aangemeten kreeg. Wat een heerlijke bezwerende gitaarlead heeft dit nummer toch en de invloed van stadsgenoot Thorns is toch ook wel duidelijk hoorbaar.

Na het sfeervolle doch beklemmende mid-tempo zwartmetaal van het Manes-nummer gaat de gesel er in “…Et autres germes de pourriture” strak op. Het betreft wederom een cover, deze keer van Seigneur Voland, een band waarmee Walghinge de affiche reeds deelde. Het op traditionele black metal geschoeide nummer raast vrij rechtlijnig door en weet me minder te boeien. Na een korte stilte volgen tenslotte nog uitluidende dungeonsynthklanken die het ontwaakte kwaad terug doen inslapen.   

’t Oudste kwaad ontwaakt” is een prima nakomertje voor “Primordiaal verlangen“ waarbij Walghinge vooral scoort met het eigen nummer en de Manes-herinterpretatie.

JOKKE: 81/100

Walghinge – ‘t Oudste kwaad ontwaakt (Eigen beheer 2023)
1. Intrede
2. ‘t Oudste kwaad ontwaakt
3. Door mensenhaat gedreven
4. …Et autres germes de pourriture
5. Uittocht