Na de “’t Bloed kruipt” demo uit 2018 en de “Afgrondschemering” EP van een jaar later is het met “Primordiaal verlangen” tijd voor de allereerste langspeler van Walghinge, een Vlaams blackmetalduo bestaande uit zanger HT en snarenplukker Níd, wederom bijgestaan door sessiedrummer Haistulf en Theudho’s J.S. verzorgt niet alleen het sporadische toetsenwerk, maar nam ook de mastering en het grafisch design voor zijn rekening. Het coverontwerp is van de hand van Wesley Dewanckel die onlangs ook prachtig werk leverde voor het artwork van het Nachtmaer debuut “Van de mare bereen” en de “Pesta” EP van Entartung.

’t Is goed dat Walghinge wat voorbereidend studiewerk heeft gedaan middels enkele kleinere releases want op “Primordiaal verlangen” hoor ik de band voor de eerste keer pieken in zijn verspreiding van koude, nihilistische en haatvolle black metal. Echo’s van klassieke Mayhem en links en rechts wat oude Marduk schemeren door in het gitaarwerk van de grotendeels uptempo composities en de pakkende leadpartijen grijpen je bij je nekvel en blijven ook écht hangen waardoor je de nummers vrij snel kunt doorgronden. HT spuwt, braakt en krijst zijn walging, wrok en gramschap in’t Nederlands of Engels uit en dat het gemeend is, is in elke vezel van je lichaam voelbaar wanneer je “Primordiaal verlangen” op standje elf door je speakers laat razen. “’t Bloed kruipt“, waarin ook al eens kortelings wat stoom afgelaten wordt, en “Accursed” stammen van de demo maar werden voor de gelegenheid in een wat steviger en meer gepolijst jasje gestoken. Tussen beide oudjes vinden we “Fakkel – gesel – slang” terug, een ietwat afwijkende compositie waarin spookachtige toetsen, een repetitieve gitaarmelodie en lugubere keelklanken aanvankelijk een akelige en gitzwarte atmosfeer neerzetten waar fakkels aan te pas komen als je nog iets wilt zien in de duisternis, waarna een logge drumbeat zich vervoegt en als een gesel op je tere lijf inslaat. Uiteindelijk muteert de song tot een venijnig serpent dat diens vergif naarstig in het rond spuwt.

Walghinge is zo’n band waar je eigenlijk niet al te veel woorden aan vuil moet maken want de muziek spreekt voor zich en dient niet veel verdere uitleg. Sterk werk van onze landgenoten die hun primordiaal verlangen voor puur en guur zwartmetaal in een sterk volwaardig debuut hebben gegoten.

JOKKE: 84/100

Walghinge – Primordiaal verlangen (Gramschap 2022)
1. Stare into the eyes of Satan
2. Visions of a forgotten past
3. De walging aanbeden
4. Waar wrok en gramschap gedijen
5. ’t Bloed kruipt
6. Fakkel – gesel – slang
7. Accursed